Arvaamatonta, mutta…

Maailma on täynnä arvaamattomia asioita. Holarin syntyminen ja punkin pureminen kuuluvat niihin. Kukaan ei voi ennalta päättää, missä ja milloin tekee holarin. Sama on punkin kohdalla. Punkki iskee aina avaamattomasti. Tästä on omakohtainen kokemus.

Holaria en ole tehnyt, mutta holariasian kanssa jouduin tekemisiin, kun keksin omasta mielestäni mainion arvauskilpailun. Milloin pelikauden 2011 ensimmäinen holari lyödään?

Ryhdyin arvauskilpailun pohjustustöihin. Vielä on saatava seuran kannanotto, koska viranomainen saattaa sitä vaatia.  

Jotta seuran johtokunnalla on riittävät eväät päätöksen tekoon, otin yhteyden Helsingin poliisilaitokseen, joka arpajaislain mukaan antaa luvat toimialueellaan tapahtuville arpajaisille ja arvauskilpailuille. 

Oletin, että lupa hoituu, mutta kolmen lupia myöntävän henkilön yhteinen tulkinta oli, että ehdottamaani holariarvauskilpailua ei voi järjestää, koska kysymyksessä on urheilusuoritus. Näissä asioissa Oy Veikkaus AB:llä on monopoliasema. Näin mielestäni hyvä idea arvaamattomasti kaatui.

En kuitenkaan jäänyt makaamaan tuleen. Kehittelin vastaiskun. 

Selvitin poliisin kotisivuilta, että arvauskilpailulla tarkoitetaan tavara-arpajaisia, joihin osallistuvalla on mahdollisuus arvauskohteesta, ei kuitenkaan urheilu- ja muista kilpailuista, tekemiensä arvausten perusteella voittaa tavaraa tai tavaraan taikka palveluihin vaihdettavissa olevia lahja- tai ostokortteja. 

Ensimmäiseksi tuli mieleeni nykyisen nelosväylän varrella kasvava Veteraanitammi. Voisiko joko lumen sulaminen tammen juurella tai tammen lehtisilmujen puhkeaminen olla mahdollisia arvauskohteita? 

Kun tunnen Paloheinän golfariporukan mielenlaatua, lumen sulamisen ja silmujen puhkeamisen tarkasta ajankohdasta varmasti syntyisi tulkintaongelmia, päädyin lämpötilan arvaamiseen.  

Lämpötila mitataan maanpinnasta, Veteraanitammen juurella, seuran mestaruuskilpailujen ensimmäisenä päivänä kello12.  

Yhden arvauksen hinta on euro (1€). Arvauksia saa suorittaa ja lunastaa useampia kuin yksi. 

Kertyneistä arvausrahoista puolet käytetään yhteen tai useamaan voittoon. Toinen puoli käytetään vammaisgolfin tukemiseen.

Perustetaan Veteraanitammen Valvontakomissio (VV), jonka jäseninä ovat sotiemme veteraanityön ystävät ja tukijat sekä Veteraanitammen istuttamiseen osallistuneet hyvämaineiset Suomen kansalaiset.  

Syvällisen pohdinnan jälkeen seuraavat henkilöt täyttävät asetetut ehdot: Jouko Heikura, Daniel Heimonen,Matti Koskimaa, Reijo Kuusisto, Finn-Göran Wennström ja Tor Wikström. 

Puheenjohtajana toimii itseoikeutetusti Helsinki Golf City ry:n kunniajäsen ja sotaveteraani Tor Wikström.

Allekirjoittanut voi olla mukana komission intendenttinä. 

Kun lämpötilan mittaus on suoritettu, asiasta laaditaan pöytäkirja. Se toimitetaan Helsingin  poliisilaitokselle. Pöytäkirjan liitteenä on suljettu kirjekuori, joka sisältää arvaukset. Kirjekuori avataan poliisilaitoksella ja laaditaan voittajapöytäkirja. Jos on useita saman lämpötilan arvanneita henkilöitä, Veteraanitammen Valvontakomissio järjestää heidän kesken jatkoavauskilpailun. Mikä lämpötila on Veteraanitammen juurella talvisodan syttymispäivänä 30.11. kello 12? 

Veteraanitammen Valvontakomission on syytä muistaa: Arvauskilpailuissa voittojen yhteenlasketun arvon on oltava vähintään 35 % arpojen yhteenlasketusta myyntihinnasta ja pienimmän voiton on oltava vähintään yhtä suuri, kuin arvan hinta. Jos hakija on jättänyt arpajaisveron määräajassa suorittamatta tai tilityksen tekemättä, uutta lupaa ei anneta ennen kuin verojäämä on suoritettu ja tilitys jätetty viranomaiselle.

Viime kesänä punkki iski arvaamattomasti.  Kun tyydytin negatiivista janoa, tunsin sormissani pienen myhkyn. Ei ollut kasvain, vaan verta täynnä oleva punkki. Soitin terveyskeskukseen, jossa soittoni kirjattiin, mutta jatkotoimiin ryhdytään, jos puremapaikka tulehtuu. Onneksi purema parani. Selvisin pelkällä säikähdyksellä.

Asia jäi silleen, mutta viimekesäinen punkkimuisto palautui heti mieleeni, kun luin Iltalehdestä (25.2.2011) koko sivun jutun. Siinä varoiteltiin tulevan kesän punkeista, jotka lähtevät liikenteeseen, kun sää lämpenee 5-7 asteeseen. 

Artikkelissa edelleen mainittiin, miten vaarattomaksi kuviteltu kesäflunssa osoittautui puutiaisaivokuumeeksi ja vei henkilön työkyvyttömyyseläkkeelle. 

Virusperäisen puutiaisaivokuumeen eli Kumlingen taudin voi välttää n. 100 euroa maksavalla rokotteella. Rokote on kolmiosainen ja paras suoja puutiaisaivokuumeeseen syntyy, kun rokottaminen aloitetaan hyvissä ajoin ennen punkkien iskujoukkojen ilmaantumista.  

Borrelioosiin eli Lymen tautiin ei ole rokotetta, mutta siihen puree antibiootti, koska aiheuttajana on bakteeri.   

Joka kolmas punkki kantaa borrelioosibakteeria. Punkin on oltava ihossa kiinni useita tunteja, jotta tauti puhkeaa. Joten on hyvä tehdä jokaisen golfpäivän jälkeen punkkisyyni.

Puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti puhkeaa nopeasti ja seuraukset ovat vakavia. 

Viimekesästä viisastuneena otan punkkirokotuksen.  On odotettavissa runsas punkkikesä.

Matti Hara