Avauskisassa muisteltiin Hannua ja Matiasta (12.5.2015)

Seuran 2015 pelikauden avauskisa oli tänä vuonna poikkeuksellinen. Kilpailutoimikunta nimesi sen HCG Hannu & Matias Open -avauskisaksi. Seura halusi näin muistaa ja kunnioittaa Hannu Jorasmaata ja Matias Sandstömia, jotka eivät enää ole joukossamme. He molemmat olivat kentän ikoneja.  

Hannu asui perheineen aivan kentän vieressä ja oli lähes jokapäiväinen näky kentällä eikä aina yksin. Hänen puolisonsa Kaija oli usein mukana. Viime kesänä, kun vaikea sairaus oli tiedossa ja voimat raskaiden hoitojen johdosta alkoivat ehtyä, Hannu ja Kaija kiersivät kenttää golfautolla. Seuran syyskokouksessa Hannu tuli edelleen valituksi seuran hallitukseen. Koko Jorasmaan perheen kiintymystä golfiin kuvaa sekin, että poika Patrik oli useina kesinä caddiemasterina kentällä. Hannu kuului lisäksi Kalervo Ahosen senioritoimikuntaan. Hannun poismenon jälkeen Kaija sai Hannun tehtävät senioritoimikunnassa ja Eeva Määttänen täytti Hannun jättämän tyhjiön seuran johtokunnassa. 

Matias ei kuulunut seuraan, vaan toimi yhtenä Hannan apuopettajista kentällä. Matiaksen valoisa luonne oli erikoisesti seuran naisjäsenten ja golfleiriläislasten suosiossa. Meille, seuran vammaisgolfareille, Matias oli tärkeä. Hän oli yksi meistä ja kannustava esimerkki siitä, että rajoitteet olivat voitettavissa. Matias pääsi golfissa pitkälle. Vaikeasta näköhaitastaan huolimatta hän kehittyi singelipelaajaksi. Veljensä Tobiaksen kanssa Matias kuului Suomen vammaisgolfareiden eliittiin. Mikäli kentällä olisi vuosittain valittu värikkäimmän asun haltija, tässä tuskin kukaan olisi yltänyt Matiaksen tasolle. 

Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Olli Erjanti mainitsi palkintojen jaon yhteydessä Matiaksesta, että avauskisa olisi pitänyt pelata tasoituksettomana lyöntipelinä, koska se oli ainoa pelimuoto, jolle Matias antoi arvoa. Kilpailutoimikunta silti jousti, koska Ollin mielestä Hannu olisi suosinut pelaamista täysillä. Kompromissi syntyi. Kisa käytiin lyöntipelinä ja puolilla tasoituksilla. 

Kisan avoimuus ei koskenut seuran ulkopuolisia. Avoimuus tarkoitti, että oli yksi sarja. Miehet ja naiset pelasivat samassa sarjassa. Ainoassa asiassa annettiin etulyöntiä naisille. He pelasivat B-tiiltä. Miehet avasivat A-tiiltä.  

Itse en ilmoittautunut kisaan. Oma fyysinen kuntoni, kihtien ja flunssien jälkeen, on rapakunnossa. 18 väylän pelaaminen ei onnistu. Olen kiertänyt tähän mennessä ainoastaan kerran etukentän neljä väylää. Sekin otti koville. Lähdin silti kisapaikalle. Kisakatselijana halusin muistaa ja kunnioittaan Hannun ja Matiaksen muistoa. 

Kisapaikalle saavuin julkisen liikenteen kulkuvälineellä vähän jälkeen kello 16.  Kisa oli tuolloin täydessä vauhdissa. Joillakin ryhmillä oli ensimmäinen kierros pelattu. Näin ykköstiin odotuspaikalla Pirkko Mäkisen. Oletin, että hän oli kisassa startterina. Ei ollut, vaan oli myös tullut katsomaan. Vaihdoin Pirkon kanssa muutaman sanan. Totesimme, että Karin kuolemasta on jo viisi vuotta ja Wermundsenin Maijankin poismenosta on runsas kaksi vuotta. Näin aika kuluu.

Jokainen meistä muistaa Maijan hänen suorasukaisista ja räväköistä mielipiteistään. Hän otti tiukasti kantaa seuran kokouksissa. Maijalla oli ”fysiikan ja matikan opettajan” mieli, vaikka hän oli eläkkeellä. Tosin oppilaat olivat vaihtuneet meiksi. 

Kari on jäänyt mieleeni, kun olimme vanhan kentän ysiväylän avauspaikalla ja odottelimme viheriön avautumista. Aikamme kuluksi pohdimme, mihin valkoposkihanhet lähtevät talvehtimaan. Se oli juuri sitä aikaa, kun niitä laskeutui hanhilauttoina tankkaamaan lentoenergiaa muuttolennolle.      

Klubitalon ovella oli seiskaryhmä, johon kuuluivat Kaija Jorasmaa, Leena Pakkanen, Taina Wegelius ja Marko Rytilahti. Heillä oli ensi kierros pelattu. Lyöttäydyin heidän luokseen, kun he olivat lähdössä toiselle kierrokselle. Seurasin Leenan omassa blogissaan nimeämää Vino-Ryhmää, ryhmä seiskaa, kun he pelasivat etukentän kaksi väylää ja siirtyivät valkovuokkojen reunustamaa ”jokamiespolkua” pitkin kolmosväylälle. Seurasin vielä ryhmän kolmostiin avauksen. 

Kävelykuntoni ei antanut aihetta jatkaa, vaan tallustelin etukentän kahdeksikolle, jossa oli avaamassa kakkosryhmä: Jaana Lindström, Timo Laine, Tapani Lehikoinen ja Ali Lindström. Lyöttäydyin ryhmän matkaan. Veteraanitammi seistä jökötti ysiväylän vesiesteen vieressä. Toivottavasti ”sitkeä sissi” on hyvin talvehtinut. Aivan ysiväylän viheriön kohdalle ja huoltotien viereen on ilmaantunut uusi vesieste, kun Näsiojaa oli ruopattu ja kivetetty.  

Kilpailutoimikunnan kisakansliassa käväisin, jossa kisan moderni seuranta toimi reaaliajassa. Kun Leenan Vino-Ryhmä päätti kierroksen kello 20 tietämillä ja heidän jälkeensä lähteneet kaksi ryhmää olivat maalissa, ei kestänyt kuin tovi, kun tulokset olivat selvillä.

Palkintojen jaon alussa kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Olli Erjanti puhui kauniisti Hannusta ja Matista. Ollin puhetta siteerasin edellä, kun kirjoitin edellä avauskisan pelimuodosta. Kisan voitti isälleen Patrik Jorasmaa. Kisan luonnetta ja hyvää mieltä osoitti ylimääräinen arpajaispalkinto. Kaija toimi onnettarena ja arpoi arpajaisvoittona kaikkien läsnä olleiden joukosta Ali Lindströmille bagin. Alin kiljahduksesta saattoi päätellä, että bagin saaminen oli mieluinen hänelle. Kisan värikkäimmäksi pukeutujaksi valittiin huutoäänestyksellä pukeutuja. Kuka tuli valituksi, sitä en tiedä, koska minun oli valitettavasti poistuttava paikalta. Tämä puute korjaantuu, kun seuraavan kerran menen kentälle.

Matti Hara