Bongasin Kalen

Kalevi Ahonen eli tuttavallisesti Kale tupsahti klubitalosta viereeni. En ensinuskonut silmiäni. Mies oli heti tutunnäköinen, mutta runsaaseen vuoteen en ollutKalea nähnyt. Sen kuulin, että vaimo Pirjo sairasti pitkään ja menehtyi. Kale jäileskeksi runsas vuosi sitten. Kun bussilla 67 ajoin kentälle, näin Kalen useintekevän pihatöitä Sysimiehentien varrella olevan omakotitalonsa pihalla. Monestiteki mieli jäädä bussista kyselemään Kalen vointia, mutta se jäi tekemättä. Kun nyt tapasin, kysyin ensimmäiseksi kuulumiset.

Kale kertoi, että Pirjon kuoleman jälkeen hän eli omaa elämäänsä. Vuosi siinä melkein kului, kun mikään ei oikein huvittanut. Viimein hänen piti ottaa itseään niskasta kiinni. Ellei hän mitään tee, hän sulkeutuu ja käpertyy lopullisesti itseensä. Kevättalvella hän päätti lähteä etelään. Hän tapasi ihmisiä ja totesi, että elämän on jatkuttava. Kentällä hän on nyt pistäytynyt muutamia kertoja. Muistelimme menneitä.

Pitkä tovi on siitä, kun hän ja Aarno ”Lede” Lehtosen kävivät yhdessä katsomassa tätä paikkaa, jossa voisivat aloittaa golftoiminnan. Kale muistaa mistä he aloittivat. Kentän paikalla oli pelkkä pelto ja niitty, jonne takavuosina Vantaanjoen tulvavedetkin saattoivat nousta. Kalen poika Jari, joka on aktiivinen golfari, kuuluu urheilutoimittaja ja Laajasalon Opiston rehtorin Juha Matti Holopaisen kanssa samaan lapsikatraaseen, jotka tulvakeväisin purjehtivat omatekoisilla lautoilla pitkin ja poikin nykyisellä kenttäalueella.

Itsekin saatoin hortoilla nykyisellä kenttäalueella, kun etsin rasteja Käpylän yhteiskoulun suunnistuskilpailussa.

Kysyin Kalelta, onko hänellä valokuvia alkuajoilta. Niitä on, mutta ne hänen pitää jostakin kenkälaatikosta tonkia esille. Sen hän muistaa, että on kuva nykyisen klubitalon paikalla olleesta silloin rehottaneesta niitystä hirsimökistä, jonka Hannan ja Joukon veli Matti Heikura purki ja vei mennessään. Onko se jossakin tai poltettu juhannuskokkona, tästä minulla ei ole havaintoa.

Hyvä asia on sekin, että Kale on Helsinki City Golf ry:n jäsen, vaikka en häntä kovin usein nähnyt kentällä sen jälkeen, kun hän kenttä siirtyi nykyisille omistajille. Oletin, että sittemmin alkanut riita silloisen seuran Paloheinä Golf ry:n ja yhtiön Paloheinä Oy:n välillä olisi jotenkin karkottanut Kalen kentältä. Tämä ei ollut syy Kalen näkymättömyyteen. Elämäntilanne ja siihen liittyvä Pirjon sairastelu pitivät hänet pois monista riennoista.

Samalla tavalla kävi Pirkko Mäkisenkin kohdalla, kun Kari menehtyi. Surutyö vie aikansa ja jokainen tekee sen omalla tavalla. Pirkko on Kalen tapaan taas kentällä. Näin on hyvä.

Kale mainitsi, että hän seurasi sivusta seuran ja yhtiön sopimusriidan selvittelyä. Kun hän luopui kentän omistajuudesta, hän uskoi, että seura ja yhtiö olisivat herrasmiesmäisesti aloittaneet puhtaalta pöydältä. Kale piti asiaa itsestään selvänä.

Keskustelussamme selvisi sekin, että Kalella ja Ledellä oli kentän kehittämisen suhteen eri näkemys. Kale halusi edetä lyhyin askelin. Lede vuorostaan halusi edetä nopeampaa tahtia.

Siitä Kale on hyvillään, että sopimus seuran ja yhtiön välillä oli määräaikainen. Märäaika lopetti kaikkinaiset spekuloinnit ja alettiin elää uuden seuran, Helsinki City Golf ry:n, ja yhtiön välillä rauhallista rinnakkaiseloa. Paloheinä Golf ry menetti kotikenttänsä ja joutui eroamaan Suomen Golfliitosta.

Kaikki on takana. Kenttä ehostuu päivä päivältä. Pelaajat ovat tyytyväisiä ja ymmärtävät rakentamisesta johtuvat haitat. Yhdessä tuumasimme, että syksyllä voisi järjestää muisteluillan. Kaivaisimme esille vanhat valokuvat, joita voisi skannata myöhempää käyttöä varten talteen. Asia ajankohtaistuu, kun ollaan sitä mieltä, että yhtiön ja seuranta toiminta ansaitsevat historiikin. Silloin on tarvetta kuville ja muisteloille.

Matti Hara


Liity HIFK Golfin jäseneksi 2020: aikuiset 69 €, junnut 50 €

Liity HIFK Golfin jäseneksi 2020, saat lisäetuna rajoittamattoman pelioikeuden Paloheinän Evergreen-kentälle (par 3) koko kaudeksi. Jäsenmaksu aikuisilta 69 €, junnuilta 50 €, ei liittymismaksua. Myös kaukojäsenet tervetulleita!

Dösällä golfaamaan: HIFK Golfin junnutreenit läpi koko kesän

HIFK Golfin junnutreenejä järjestetään läpi kesän viiden kuukauden ajan ma- ja to-iltaisin, pelitreenejä kentällä keskiviikkoisin. Hinta vain 150 €, sisältää varusteiden lainan, HIFK Golfin jäsenyyden ja vakuutukset. Voit osallistua aina kun sinulle sopii, myös aloittelijat tervetulleita!


Kaikille avoimet ryhmätreenit kolmesti viikossa

Paloheinä Golf järjestää tunnin pituisia ryhmätreenejä kolmesti viikossa läpi kesän. Hanna Teerijoki (PGA) tai hänen opetustiiminsä jäsen vetää treenejä päämääränä parantaa osallistujien golftaitoja kokonaisvaltaisesti. Treenit iltaisin ma, ke ja to. Kertahinta 15 €.

Arkajalkalähtöjä joka aamu Paloheinän Isolla Ysillä

Jos aristelet pelaamista muiden seurassa tai haluat varmistaa yksityisyytesi, voit varata aamulähdön ennen kello kahdeksaa kahdelle tai kolmelle. Maksat 26 €/pelaaja, mutta sinun ei tarvitse lyödä palloa tuntemattomien seurassa. Soita 010 292 7060.


Usuta golfkärpänen kimppuun: yllätä lahjakortilla 2019

Haluatko, että kaverisi tai perheenjäsenesi alkaa pelata golfia kaudella 2019? Haluaisitko antaa lahjaksi ystävällesi green card -kurssin, yksityisopetusta, pelikierroksia tai rangekortin, jolle on ladattu palloja? Paloheinä Golf on kävijämääriltään Suomen suosituin.

”Nämä golfoppaat kannattaa hankkia heti ja empimättä”

Golfkouluttaja ja ammattivalmentaja Hanna Teerijoen (PGA) suositut golfoppaat Puhdas osuma rautamailoilla (Gummerus) ja Puhdas osuma puumailoilla (Gummerus) ovat saatavilla Paloheinän tiskiltä hintaan 25 €, molemmat kirjat yhteishintaan 40 €


Yhteistyössä

  • *
  • *
  • *
  • *
  • *

maksutavat