Bongasin Kalen

Kalevi Ahonen eli tuttavallisesti Kale tupsahti klubitalosta viereeni. En ensinuskonut silmiäni. Mies oli heti tutunnäköinen, mutta runsaaseen vuoteen en ollutKalea nähnyt. Sen kuulin, että vaimo Pirjo sairasti pitkään ja menehtyi. Kale jäileskeksi runsas vuosi sitten. Kun bussilla 67 ajoin kentälle, näin Kalen useintekevän pihatöitä Sysimiehentien varrella olevan omakotitalonsa pihalla. Monestiteki mieli jäädä bussista kyselemään Kalen vointia, mutta se jäi tekemättä. Kun nyt tapasin, kysyin ensimmäiseksi kuulumiset.

Kale kertoi, että Pirjon kuoleman jälkeen hän eli omaa elämäänsä. Vuosi siinä melkein kului, kun mikään ei oikein huvittanut. Viimein hänen piti ottaa itseään niskasta kiinni. Ellei hän mitään tee, hän sulkeutuu ja käpertyy lopullisesti itseensä. Kevättalvella hän päätti lähteä etelään. Hän tapasi ihmisiä ja totesi, että elämän on jatkuttava. Kentällä hän on nyt pistäytynyt muutamia kertoja. Muistelimme menneitä.

Pitkä tovi on siitä, kun hän ja Aarno ”Lede” Lehtosen kävivät yhdessä katsomassa tätä paikkaa, jossa voisivat aloittaa golftoiminnan. Kale muistaa mistä he aloittivat. Kentän paikalla oli pelkkä pelto ja niitty, jonne takavuosina Vantaanjoen tulvavedetkin saattoivat nousta. Kalen poika Jari, joka on aktiivinen golfari, kuuluu urheilutoimittaja ja Laajasalon Opiston rehtorin Juha Matti Holopaisen kanssa samaan lapsikatraaseen, jotka tulvakeväisin purjehtivat omatekoisilla lautoilla pitkin ja poikin nykyisellä kenttäalueella.

Itsekin saatoin hortoilla nykyisellä kenttäalueella, kun etsin rasteja Käpylän yhteiskoulun suunnistuskilpailussa.

Kysyin Kalelta, onko hänellä valokuvia alkuajoilta. Niitä on, mutta ne hänen pitää jostakin kenkälaatikosta tonkia esille. Sen hän muistaa, että on kuva nykyisen klubitalon paikalla olleesta silloin rehottaneesta niitystä hirsimökistä, jonka Hannan ja Joukon veli Matti Heikura purki ja vei mennessään. Onko se jossakin tai poltettu juhannuskokkona, tästä minulla ei ole havaintoa.

Hyvä asia on sekin, että Kale on Helsinki City Golf ry:n jäsen, vaikka en häntä kovin usein nähnyt kentällä sen jälkeen, kun hän kenttä siirtyi nykyisille omistajille. Oletin, että sittemmin alkanut riita silloisen seuran Paloheinä Golf ry:n ja yhtiön Paloheinä Oy:n välillä olisi jotenkin karkottanut Kalen kentältä. Tämä ei ollut syy Kalen näkymättömyyteen. Elämäntilanne ja siihen liittyvä Pirjon sairastelu pitivät hänet pois monista riennoista.

Samalla tavalla kävi Pirkko Mäkisenkin kohdalla, kun Kari menehtyi. Surutyö vie aikansa ja jokainen tekee sen omalla tavalla. Pirkko on Kalen tapaan taas kentällä. Näin on hyvä.

Kale mainitsi, että hän seurasi sivusta seuran ja yhtiön sopimusriidan selvittelyä. Kun hän luopui kentän omistajuudesta, hän uskoi, että seura ja yhtiö olisivat herrasmiesmäisesti aloittaneet puhtaalta pöydältä. Kale piti asiaa itsestään selvänä.

Keskustelussamme selvisi sekin, että Kalella ja Ledellä oli kentän kehittämisen suhteen eri näkemys. Kale halusi edetä lyhyin askelin. Lede vuorostaan halusi edetä nopeampaa tahtia.

Siitä Kale on hyvillään, että sopimus seuran ja yhtiön välillä oli määräaikainen. Märäaika lopetti kaikkinaiset spekuloinnit ja alettiin elää uuden seuran, Helsinki City Golf ry:n, ja yhtiön välillä rauhallista rinnakkaiseloa. Paloheinä Golf ry menetti kotikenttänsä ja joutui eroamaan Suomen Golfliitosta.

Kaikki on takana. Kenttä ehostuu päivä päivältä. Pelaajat ovat tyytyväisiä ja ymmärtävät rakentamisesta johtuvat haitat. Yhdessä tuumasimme, että syksyllä voisi järjestää muisteluillan. Kaivaisimme esille vanhat valokuvat, joita voisi skannata myöhempää käyttöä varten talteen. Asia ajankohtaistuu, kun ollaan sitä mieltä, että yhtiön ja seuranta toiminta ansaitsevat historiikin. Silloin on tarvetta kuville ja muisteloille.

Matti Hara