Fittaamisesta (13.06.2014)

Suomen Golflehdessä oli ennen golfmessuja artikkeli mailojen varsien fittaamisesta. Se meni yli hilseen. Kun menin messuille, sama fittaamisasia tuli esille, mutta siellä laajempana kuin lehtiartikkeli. Epäilys hiipi käpälään. Tuntui siltä, että en joko ymmärrä hölkäsen pöläystä koko fittaamisesta tai joku höynäyttää ja vetää meikäläistä pahemman kerran höplästä. Putosin kuin eno tuohiveneestä. Mutta annapa olla.

Hanna Teerijoen tapasin rangella. Hän puuhasteli naapurimatolla Fagerholmin Riitan kanssa. Solutin itseni lähietäisyyteen. Saatoin Hannalta ohi mennen kysäistä, mistä messuilla oli kysymys. Hanna valisti, että hän on juuri parhaillaan fittaamassa Riitan mailoja. Siis jonkinlaisesta yksilöllisestä sovittamisesta on kysymys.

Hannan fittaamilla mailoilla Riitta löi rangella takalaittomia. Meininki oli kaikkea muuta, josta Puolustusvoimain ex-komentaja kenraali Lauri Sutela totesi: ”Ne ovat eri pelaajat, jotka lyövät pitkiä avauksia kuin palkintopallilla seisovat pelaajat”. Näkemääni Riitan pitkät draivit eivät kuulu. Ne olivat piikkisuoria. Hanna olikin sitä mieltä, että fitatut mailat ovat tehneet Riitasta ikäluokkansa pitkälyöntisimmän naisen. Kun näki, tämän uskoi.

Mailojen varsien rakenteella, pituuksilla, grippien paksuuksilla. lapojen lie-kulmilla ja ties millä yksityiskohdilla on merkitystä, mutta sitä Hanna halusi painottaa Riitankin kohdalla, että hän on kova harjoittelija. Siis. Fitatut mailat ja hyvät geenit sekä harjoittelu tekevät mestarin.

Itsellenikin syttyi kova halu saada fitatuksi omat kapulani, mutta homma ei sillä haavaa onnistunut. Kihti iski oikean jalan neljänteen varpaaseen ja heti perään saman jalan ensimmäiseen varpaaseen ja toista kuukautta meni potiessa. Vasta viime viikolla pääsin kentälle. Saatoin lyödä puoli kopallista palloja ja palaveerata Jouko Heikuran kanssa. Pohdimme, miten metsän halki kulkevan jokamiespolun saisi mahdollisimman nopeasti käyttöön. Samalla tuli puheeksi, mistä löytää uutta virtaa blogeihini.

Kymmenessä vuodessa takkini alkaa olla tyhjä. Joku uusi näkökulma ja jatkaja ei olisi pahitteeksi. Ehdotin Joukolle Leena Pakkasta, jonka tunnen yhteisistä työvuosistamme. Joukon mielestä ei ollut huono ehdotus. Kun Leena sattui olemaan kentällä, ajelin golfautolla häntä tapaamaan. Leena suostui.

Leena pani välittömästi toimeksi ja aloitti bloggaamisen samana ilon päivänä, kun saatoin itse avata oman pelikauteni. Kiersin vain etukentän ykkösen, kakkosen ja ysin. Hyvin meni, vaikka fysiikkani oli hiipunut nollaan usean kuukauden löhöilyn aikana. Kihtini lisäksi olin sitä ennen silmäleikkauksessa, kun oikean silmän verkkokalvolta abortoitiin kehittymätön kaksoissisareni tai – veljeni ja samalla korjattiin keinolinssillä arastanut harmaakaihi.

Onnistuneen kausiavaukseni jälkeen lähdin seuraavanakin päivänä kentälle. Tavoitteena oli tunkea itseni johonkin saumaan ja toistaa edellisen päivän kierros uudella totuttelulla. Kävi tosi mäihä. Ainoa vapaa aika oli kello 10.10 lähtö ja se sattui olemaan seuran puheenjohtajan Minna Hyrskeen varaama lähtö. Parempaa peliseuraa en osannut odottaa.

Minnan ja hänen sisarensa kanssa lähdin kierrokselle. Kun kakkosen jälkeen tuntui hyvältä eikä kävelyvauhtikaan vienyt jalkojani hapoille, jatkoin kolmoselle. Metsäpolku oli juurakkoinen ja hankala kulkea. Harras toive olisi saada kaupunki hoitamaan lupaamansa kunnostus mahdollisimman pian.

Omin jaloin ja loistoseurassa taapertelin koko kentän. Oli hyvä mieli. Nyt voisi ottaa uusiksi jopa fittaamisen. Menisiköhän pelkillä grippien vaihtamisella ja lie-kulmien säädöillä? Hanna tietää. Ennen kihtiäni hän jo ehdotti, että ottaisin kiinni mailan varresta jonkin verran alempaa kuin nykyisellä gripillä. Näinkin yksinkertaista fiittaaminen voi olla.

Matti Hara