Golfkierros Hannun ja Jukan kanssa

Klubi-illan jälkeen en ole kentällä käynyt. On ollut kaikenlaista häsäkkää. Vaalit on käyty ja Suomi on vuoden 2011 jääkiekon maailmanmestari. Kevään slogan on jytky. Perussuomalaisten Timo Soini otti sen vaali-illassa käyttöön, kun perussuomalaiset sai suuren vaalimenetyksen. ”Se oli jytky”, Timo Soini hehkutti.

Uusi jytky tuli, kun Suomen jääkiekkojoukkue ei osoittautunutkaan kynnettömäksi leijonaksi, vaan Suomen nuori leijonikko raateli Bratislavassa Ruotsin kolme kruunua loppuottelussa siihen kuntoon, että Helsingin panttilainakonttorikaan ei sellaista romua olisi kukaan ottanut vastaan. Siis. Suomi on lätkässä maailmanmestari. Ruotsi tuupertui 6-1.

Helsingin kauppatorilla oli (16.5.) mahtava kotiintulojuhla leijonille. Suomen pikkulippuja heiluttavia onnittelijoita oli arviolta 100 000. Tasavallan presidentti Tarja Halonenkin tuli paikalle ja kiitospuheessaan mainitsi, että pojat pelasivat hyvin, kun ”äiti” ei lähtenyt mukaan.

Tietenkin tästä lätkäjoukkueen menestyksestä puhuttiin klubitalolla, kun odottelin pelikavereitani, Hannu Jorasmaata ja Jukka Syrjästä kierrokselle. Odotellessani saatoin klubitalossa vaihtaa pari sanaa aamupäiväkahvilla olleiden rakennusmiesten kanssa. Rakennuspäällikkö Mikko Timonen antoi pikaselvityksen.

Vielä klubi-illan aikana ollut iso maakasa on levitetty. Sain vahvistuksen. Griinejä tulee neljä, mutta niitä voi lähestyä yhdeksästä eri suunnasta. Tämä on mielenkiintoinen arkkitehtoninen ratkaisu.

Kuulin. Kenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander on tulossa katsomaan töiden edistymistä. Se edistyy. Olen vakuuttunut siitä, mitä Hanna klubi-illassa kertoi. Minikenttä on valmis juhannukseen mennessä.

Ennen lähtöäni mainitsin rakentajille meneväni katsomaan Veteraanitammea ja pyysin varomaan sitä, kun rakennustyöt laajenevat nykyiselle kenttäalueelle joskus loppukesällä. Sanoin, että Hanna on ennakkoon katsonut tammen paikan. Sitä ei pitäisi siirtää, vaan se on pysyvä muisto ja kunnianosoitus sotiemme veteraaneille.

Jukka ja Hannu olivat valmiina. Lähdimme rundille. Uudet, Golfliiton hyväksymät tasoituskelpoiset lyöntimatot, ovat vielä oudon tuntuisia minulle. Mutta uskon, että kyllä se siitä. Ykkösen selvitimme kutakuinkin mallikkaasti. Hannu ja Jukka tekivät parin. Minä sain oikeutetusti ja taidollisesti bogeyn. Siitä olin tyytyväinen, että yhdellä putilla kolahti kuppiin.

Kakkosen avauksen haarukoimme. Jukka sai suoraan griinille. Hannulla meni kainaloon ja vasemmalle. Minä kuittasin vuorostani oikealle. Hyvällä zipilläni tein parin. Sain honorin.

Honorini kosti kolmosella. Kolmospuun avaukseni tyssäsi kakkosgriinin vieressä olevalle kumpareelle. Sieltä nostin rautaseiskalla yli griinin. Onneksi ei tullut outtia. Hannu ja Jukka tekivät tasaista työtä. Jukka sain avauksen kymmenen metriä griinin eteen. Hannu löi vasemmalle nelosen avauspaikan taakse, josta hän mestarillisesti nosti nelosväylän turvaverkon yli, mutta valitettavasti vähän yli griinin. Järjestys säilyi.

Nelosella golfin jumalat alkoivat hymyillä minulle. Jukalla osui päälle, mutta pallo meni pitkälle. Hannun ensimmäinen avaus soljahti vasemmalta outtiin. Minä sain rautavitosella erinomaisen avauksen. Kun Hannu ja Jukka kävelivät omille palloille, kiiruhdin katsastamaan Veteraanitammen. Se oli talvehtinut erinomaisesti. Lehtisilmut olivat auki ja kurkottivat taivaalle, joka ei sillä hetkellä ollut aurinkoinen, vaan vahvassa pilvipeitossa. Muutenkin oli koleata.

Golfkierros ei, ainakaan allekirjoittaneella, ole pelkkää lyömistä ja niiden analysointia. Jukan ja Hannun kanssa puhelimmekin kaikenlaista. Yhdessä olimme esimerkiksi sitä mieltä, että on hyvin ymmärrettävää, jos yhtiössä nykyisen kentän kuntoon ei panna rahaa muuta kuin se välttämättömin panostus, jolla selvitään siihen saakka, että päästään uudelle puolelle. Tämä olisi syytä muistaa ja ymmärtää, että nykyiset pelimaksut menevät uuden rakentamiseen.

Hannun kohdalla on syytä kirjata jälkipolville, että hän oli seniori- ja naistoimikunnan yhteisellä Tallinnan matkalla. Matka oli Hannun mielestä ollut kaikin puolin onnistunut ja täysosuma. ”Ei yhtään moitteen sijaa”, Hannu sanoi. Olipa Hannu tehnyt par vitoselle parin. Se oli mieliin painunut elämys hänelle. Parin arvoa nostaa, että Hannulle golfkierros oli ollut hänen ensimmäinen pitkän kentän kierroksensa. On syytä onnitella.

Kevät on ajallaan. Olen vuosia seurannut tuomen kukintaa. Viime vuonna tuomi alkoi kukkia täsmälleen samaan aikaan kuin tänä vuonna. Myös Veteraanitammi avasi lehtisilmunsa vuosi sitten tähän aikaan. Vertailun vuoksi Kilpisjärvellä, Helsingin yliopiston biologisen aseman lähettyvillä, on tuomimetsikkö, jossa tuomet alkavat kukintansa vasta heinäkuun puolella. Tämä Kilpisjärven tuomimetsikkö on erikoinen, koska tuomen levinneisyys rajautuu Oulun korkeudelle. Sitä ei kukaan tiedä, miten Kilpisjärven tuomet ovat sinne ilmestyneet.

Nelosgriinin jälkeen oli pakko ihastella tuomien kukintaa vasemmalla olevan haapametsikön laidassa. Sieltä näkyi jo takakenttäkin viheriöivän. Vitosen tiiauspaikalta näkymä suorastaan kutsuvasti kiehtoi. Ehkä Hannun ja minun avaukseni näkymästä huumautuivat. Hannulta meni vasemmalle ja minulta oikealle outtiin. Mikähän kumma taika on kätkeytynyt tälle kentän helpoimmalle väylälle? Järjestys säilyi.

Kutosen avauksen Jukka selvitti mallikkaasti. Hannun tykitti vasemmalle pitkän outin. Minä tökkäsin draiverilla seiskan griinin viereen. Seniiliseiskalla livautin lähes griinille. Todistin, että Paloheinässä kakkoslyönti ja putti ovat tärkeimmät pelin osa-alueet. Taidokkaasta jatkolyönnistäni huolimatta jäin viimeiseksi.

Hannu ja Jukka sössivät seiskan avauksensa. Minä pääsin myötätuulen avulla lähelle griiniä. Jukka selvitti kakkoslyöntinsä. Hannun kanssa olin hiekkaesteessä, josta Hannu klaarasi, mutta minä nostin palloni, jotta emme jäisi takaa tulevan ryhmän jalkoihin.

Tässä vaiheessa Hannu näki, että edessämme viiletti joku yksinäinen pelaaja. Hannu tunnisti henkilön. Hän oliPekka Lehtonen. Vaikka kännykän aukipitäminen ei ole toivottavaa kentällä, Hannu otti kännykkänsä esille, soitti ja testasi voisiko Pekalla olla kännykkä mahdollisesti auki. Hänellä oli, koska pelasi yksin eikä soitoista ollut kenellekään haittaa.

Hannu sopi Pekan kanssa, että hän voisi tulla meidän ryhmäämme toiselle kierrokselle, koska minä jättäydyn kyydistä ja kiiruhdan kotiin. Tämä onnistui. Pekka lupasi paikata minut.

Kasiväylä ja yhdeksäs sujuivat meiltä kolmelta hyvin. Avaukset ysillä suorastaan loistavat ja pallot nököttivät lähellä lampea. Harmi, ettei Maija Wermundsen edellä olevasta ryhmästä katsonut peräänsä ja nähnyt meidän huippuavaukset. Maija oli klubilla kahvilla. Samoin Pekka Lehtonen istui odottelemassa. Hannu ja Jukka joivat kahvit. Jukka huolsi lisäksi kipeytynyttä jalkaansa. Syynä olivat uudet kengät. Pekan kanssa puhuin politiikkaa, ja kun hän ei päässyt kevätkokoukseen, kerroin kokouspäätöksistä, koska pöytäkirja ei ole vielä ehtinyt nettiin.

Matti Hara