Golflegenda testasi Evergreenin ja Takaysin

Suomen golflegenda ja ehdoton guru Lassi Tilander soitti ennen juhannusta. Hän halusi pelata tyypit Evergreenillä ja katsastaa, miltä hänen poikansa Lassi Pekan suunnittelujälki alkaa näyttää.

Hannu Jorasmaan pyysin mukaan, koska pidin tärkeänä kentän käyttäjäyhteisön, Helsinki City Golfin, edustajan paikalla olemista. Jukka Syrjäsen halusin pelikierrokselle, koska hän toimii kolmena iltana viikossa kentällä valvojana. Toimin ”kolmen kovan ” kirjurina ja avasin siinä ohessa oman pelikauteni.

Hannu ja Jukka eivät tarvitse esittelyjä. Molemmat ovat kaiken lisäksi pelanneet paljon myös Evergreenillä. Hannu sanoi pelanneensa viime pelikaudella viimeisen pelikierroksensa päivä ennen uuden vuoden aattoa. Evergreen oli ollut hyvässä pelikunnossa. Ohikulkijat Kuusmiehentiellä saattoivat vähän ihmetellä. Ei haittaa.

Kaikki golfarit ovat ulkopuolisten silmissä enemmän tai vähemmän outoja ilmestyksiä, suorastaan kaheleita. Hannu halusi pitkään yli normaalin pelikauden ylittäneellä pelaamisellaan kertoa Lassille, Evergreenin monipuolisesta tarjonnasta. Se on hyvä lähipelin harjoituspaikka, jossa pelaamisen voi aloittaa varhain keväällä ja päättää, kun lopullinen talvi käy käpälään.

Vesisateetkaan eivät haittaa Evergreeniä. Tämän totesimme. Vain pienen pieni lätäkkö oli rangen ja Evergreenin välissä. Pelaamiseen sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Samainen sade taas näkyi haittana etukentällä. Työvehkeet olivat savessa ja odotustilassa huoltotien varressa, kun menimme jatkoreikiä pelaamaan Takaysille.

Autokyyti olisi ollut tarjolla Hannulle, mutta hän ei ottanut tarjousta vastaan, vaan sanoi kävelevänsä aina Takaysille. Takaisin tullessa hän ottaa auton ja jopa yksin, jos havaitsee, että kaikki kuusi autoa ovat parkissa Takaysillä kärrykontin ja Sinisen huvimajan vieressä.

Kiittelin Hannua ja kävelin Hannun seurassa Takaysille. Totesin Hannulle, että hänen menettelynsä on järkevää ja toiset huomioon ottavaa ajattelua. Itse menettelin aamulla siten, että kävelin Takaysille ja toin sieltä yhden auton klubitalolle. Varasin auton Jukalle, jolla on oikeus käyttää golfautoa. Jukkakin käyttää autoa vain meno- ja paluumatkaan Takaysille.

Kuluttajavalistusmielessä pidän aiheellisena mainita niille kriitikoille, jotka arvostelevat kenttätyön hidasta etenemistä, että vesisateille ei voi mitään. Vaikka kenttätöihin palkattaisiin ukkoja pilvin pimein, työt eivät etenisi sittenkään. Lapion varteen nojaamisesta syntyisi vain känsä navan alle. Kuten edellisessä blogissani mainitsin, tarvittaisiin ainakin kolmen viikon sateeton jakso, jotta koneet eivät uppoa saveen. Savinen maa on yhä kuin suuri suonsilmä.

Edellisen päivän sade ei haitannut mitenkään Takaysillä pelaamista. Lassi, joka on aloittanut golfaamisen 51 vuotta sitten Hämeenlinnan Aulangon vanhalla kentällä, totesi kentän olevan hyvässä kunnossa ja viemäröinti toimii hyvin. Greenien samanaikainen ilmastointi haittasi puttaamista, mutta tämä haitta kuuluu golfkentän arkeen. Ilmastointi sattui vain osumaan tämän päivän kohdalle. Lassi suositteli, että vastaisuudessa puhuisin mieluummin greenien ilmaamisesta kuin ilmastoimisesta. Hyvä ja kuvaava sana, jota alan viljellä kirjoituksissani ja puheissani.

Tiiauspaikkojen kapeutta ihmettelimme, mutta toisaalta ymmärsimme, että tällä säästetään kenttää. Sääntöjen mukaan pallon on oltava tiiausalueella, mutta lyöjä voi seisoa ulkopuolella. Palloa ei tarvitse myöskään asettaa tiiausmerkkien väliselle linjalle, vaan mailanmitan verran taaksepäin.

Kenttää en voi syyttää heikosta pelaamisestani. Pelitoverini näyttivät mallia ja mestaroivat. Lassi (hcp 9,9) nakutteli tasaisen varmasti pareja. Jukalla oli vitosella birkku huulilla. Hannu oli kuin herra ja hidalgo ja tasaisen varma. Takaysin viimeisellä väylällä pelini alkoi toipua talvihorroksesta. En pane mailojen myynti-ilmoitusta seuran foorumille. Menee sitten syteen tai saveen, pelaan ainakin sukulaismiesten kanssa perinteisen sikakisan. Vuosi sitten jäin viimeiseksi. Ei haittaa, vaikka jatkaisin Vuoden sikana. Sika ainakin on viisas eläin. Voihan siastakin jotain oppia, rypemättä joka rapakossa.

Pelin jälkeen nautimme klubitalolla yhtiön tarjoamat kahvit. Kiittelimme toisiamme mukavasta peliseurasta. Puhuimme golfista. Oli hieno pelipäivä sään ja pelikavereiden suhteen. Sitä pitäisi saada lisää.

Lassi lahjoitti meille vuonna 1995 kirjoittamansa kirjan PUHUTTEKO GOLFIA? Kirja on eräänlainen golfin sanakirja. Siinä on aakkosjärjestyksessä golfiin liittyviä sanoja, paikkoja ja sopivissa väleissä myös maailman huippugolfareiden nimiä, golfin legendoja.

Mikäli vastaavan ”golfin sanakirja” laadittaisiin suomalaista golflegendoista ja -guruista, mukana olisi ehdottomasti Lassi. Puhutteko golfia? -kirjan kustantaja on kansilehdelle kirjannut Lassista joitakin henkilötietoja. Siteeraan vapaasti.

Lassi Tilander (s. 1934) aloitti golfuransa, 51 vuotta sitten, 1961 Lahdessa, jossa oli mukana rakentamassa ja suunnittelemassa Mukkulan golfkenttää. Tilander toimi Lahden Golfin sihteerinä 60-luvulla. Sihteerin toimenkuvaan kuului greenien leikkaaminen ja reikien paikkojen vaihtaminen.

1971 hän siirtyi takaisin syntymäkaupunkiinsa Helsinkiin ja Taliin Helsingin Golfklubin (HGK) riveihin. On toiminut seuran johtokunnassa ja kapteenina. Lukuisia luottamustehtäviä on ollut myös Suomen Golfliitossa ja hän on luotsannut suomalaisia maajoukkueita maailmalla 15 kertaa.

Lassi Tilanderille on myönnetty vuonna 1992 Suomen Golfliiton kultainen ansiomerkki. Hän on kirjoittanut kirjoja ja lehtiartikkeleita sekä useita vuosia selostanut tv:ssä golfkisoja. Internetissä (golfpiste.com) hänellä on mielenkiiintoinen blogi. Talin kansainvälisissä kisoissa Tilander on toiminut juohevana ja kielitaitoisena startterina. Golfarina Lassi Tilander pitää parhaimpana saavutuksena senioreiden Suomen mestaruutta vuodelta 1994.

Autottomana pääsin Jukan kyydissä kotiin. Asumme samassa ilmansuunnassa. Autossa Jukka vielä kertoi peruuttamattomista ajoista, että hän voisi kenttäsheriffinä paljastaa jokaisen peruuttajan. Vaikka Jukalla on ratkaisuehdotus, niin pelkkä paljastaminen ei riitä, koska seura ei ole virallisesti sanktioinut asiaa. Hyvin muistamme, että kevätkokouksessa oli tiukkaa puhetta, mutta tosi toimenpiteet ovat jääneet sikseen.

Tähdennän edellistä siten, että yhtiöllä ei ole osaa eikä arpaa, jos joku seuran jäsenistä ei tule eikä peruuta tilaamaansa aikaa. Näin se vain on. Yhtiö huolehtii maksullisista jokamiesajoista.

Matti Hara