Harakeskustelu jatkuu

Cityn ylimpänä ympäristö- ja kenttävastaavana pääkyykyttäjänä jatkan haravakeskustelua. Tämä on suorastaan pakko tehdä! Keskustelu haravan sijoittamisesta jatkuu. Nyt tilanne on kehittynyt siihen vaiheeseen, että edessämme on neuvoa antava jäsenäänestys, ellei asiaan vaikuteta. Ennen jäsenäänestystä, tärkeintä on avata yleiskeskustelu. On selvitettävä eri
vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Haravatoimikunnan perustaminen voi tulla kysymykseen. On muitakin mahdollisuuksia. Pohjustan yleiskeskustelua.

Kaikkein suurimman kannatuksen on saanut se, että haravan voi jättää kentälle, miten vain. Perusteluna golfguru Erkki KM Leppävuoren sääntötulkinta vuodelta 2002. Suomalaiseen maallikko-oikeustajuun viitaten laajennan omavaltaisesti Leppävuoren tulkintaa. Mielestäni haravaa ei kuitenkaan saa viedä kentän ulkopuolelle, koska tämä tulkittaisiin varkaudeksi. Tästä on ennakoiva tapaus. Se liittyy rangelle lyötyihin palloihin.

Helsinki Cupin aikana on nähty henkilöitä, jotka ovat keränneet rangepalloja kotiin vietäviksi. Rikoksen merkit ovat täyttyneet siinä vaiheessa, kun pallot on kerätty kenttäalueen sisältä. Sillä ei ole mitään eroa viekö yhden haravan tai sata palloa. Rikoslaki ei tunne asiassa määrää, vaan asian, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Lieventävänä asianhaarana rangepallojen keräämisessä on tulkittu, että kerääjät eivät ulkomaalaisina tienneet Suomen rikoslakia. Heidän oikeuskäytäntönään on, että kaiken irrallisen voi ottaa haltuunsa. Mikäli taas Suomen kansalainen ottaa jonkun toisen omaisuutta omistamistarkoituksessa haltuunsa, tämä tulkitaan rangaistavaksi rikokseksi.

Edellisessä kolumnissani esitetyistä haravatulkinnoista kaksi on ylitse muiden. Jäsen Maijan ja jäsenkapteeni Jukan näkemykset ovat saavuttaneet runsaimmin kannatusta. Ne ovat lähes yhteneväisiä. Maija matikan maikkana asettaa haravan varren käyrän pään lähemmäksi hiekkaesteen reunaa. Siinä mielessä Maija on lähempänä kuin humanistifilosofi Jukka Talman kenttähenkilöstön tulkintaa. Talmassa ollaan sitä mieltä, että harava pitää panna esteeseen, koska se nopeuttaa esteiden ympärillä kunnostustyötä. Meri-Teijossa tapasin Golf-lehden baarimestarin Hannu Tarmion. Hän pitää järkevänä talmalaisten haravanäkemystä.

Helsinki City Golf ry:n hallituksen jäsen ja Paloheinä Golf Oy:n toimitusjohtaja Hanna esitti seuran naisten golfleirin yhteydessä omana käsityksenään, että haravat pitäisi omien lyöntijälkien korjaamisen jälkeen jättää jälkeensä siten, että ne estäisivät tulevien pallojen kulkua mahdollisimman vähän.

Hannan mielestä käyrävartiset harat pitäisi panna kokonaan esteeseen siten että pallot pääsevät kulkemaan haravan varren ali. Golfammattilaisten caddiet tekevät näin. Koska kentällämme on vielä muutama ei-käyrävartinen hara, ne olisi laitettava harapää tulevien pallojen suuntaan. Puollan Hannan näkemystä.

On syytä muistaa, että St. Andrewsin golfklubin jäsen Erkki KM Leppävuori voi olla puoleen ja toiseen vellovassa haravakeskustelussa vielä avainasemassa. Hän voi näet ottaa asian esille omassa klubissaan, joka on golfmaailman keskeisin vaikuttaja sääntöasioissa ja niiden tulkinnoissa.

Mikäli Leppävuori ei katso asiaa aiheelliseksi, voin ottaa tarvittaessa yhteyden lääkintöneuvos ja FGF-lehden päätoimittaja Bruno Taajamaahan, joka on myös legendaarisen St. Andrewsin golfklubin jäsen ja päässyt Guinessin ennätystenkirjaan kierrettyään kaikki Skotlannin golfkentät. Joten kokemusta ja arvovaltaa riittää.

Toisaalta tohtori Taajamaa ymmärtää yskämme ja olen vakuuttunut, että hän löytää lääkkeen pitkään vaikuttaneeseen pulmaamme. Lisäksi tohtori Taajamaa tuntee minut ja tietää, että haravapulma vaikuttaa haitallisesti psyykeeni ja soomaani. Toisaalta ja toisaalta mikään ei estä Cityn johtokuntaa kokoontumasta ja antamaan minulle porttarin. Silloin Hara poistuu, mutta haravat jäävät.

Matti Hara