Haravat harallaan

Miten tullaan pois bunkkerista? Se tapahtuu selkä edellä ja harava kädessä. Tämän osaavat kaikki. Samoin lähes jokainen muistaa korjata jälkensä bunkkerissa. Kaikki on edelleen itsestään selvää ja tuttua. Vaikeudet alkavat siinä vaiheessa, kun harava pitäisi panna jonnekin. On selvä, että ei ainakaan vie haravaa kotiinsa. Tätä kutsutaan pöllimiseksi tai luvattomaksi toisen omaisuuden haltuun ottamiseksi. Sanktiot löytyvät Suomen rikoslaista. Näitäkin tapauksia Paloheinässä on, mutta syylliset löytyvät jostain muualta kuin golfareista. Näin haluan uskoa. Toivottavasti lapsenuskoni ei saa kolausta.

Mikä sitten saa ajatukseni puuttumaan moiseen? Ovatko pitkään jatkuneet helteet pehmentäneet lopullisesti päänuppini? Vaikka itse vastaan, helteillä tai mätäkuulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Siispä kysymyksessä ei ole myöskään mätäkuun juttu.

Kaikki lähti siitä, kun kapteenin kanssa keskustelin bunkkereiden haravoimisesta ja haravan sijoittamisesta haravoinnin jälkeen. Määttäsen Jukka suositteli, että haravan piikkiosa pannaan pallojen (mahdolliseen) tulosuuntaan ja varren käyräosa laitetaan bunkkerin reunalle siten, että pallot voivat vapaasti kulkea varren ali. Tätä Jukan suosittelemaa tapaa olen markkinoinut kentällä, kun olen ollut valvojana.

Jotkut ovat pitäneet tällaista tapaa täysin järkevänä ja tarkoituksenmukaisena. Mutta eivät kaikki. Niinpä haravia on kentällä ties miten ja missä. Paras, minkä olen toistaiseksi nähnyt! Harava oli bunkkerin edessä ja jätetty poikittain lyöntisuuntaan. Tämän vielä jotenkin olisin ymmärtänyt, mutta se oli hämmästyttävää, että harava lötkötti selällään kuin auringonottaja. Piikit ja haravan varren toisessa päässä oleva käyräosa sojottivat suoraan taivasta kohti. Näky oli hyvin seksistinen.

Tapauksen todistajina minulla on kaksi itseään ja omaisuuttaan täysin hallitsevaa henkilöä. Molemmat ovat lisäksi tunnetusti lahjakkaita matematiikassa ja fysiikassa. Toinen on Wermundsenin Maija ja toinen Karasjärven Osmo.

Minä, kenttä- ja ympäristötoimikunnan pääkyykyttäjänä, aloitin kaamean purpatuksen. Vannoin kapteenimme nimeen. Tämä ei kuitenkaan hetkauttanut pelikavereitani edes pikkupiirun verran oikeaan tai vasempaan. Maija ja Osmo päättivät puuttua asiaan omilla teorioillaan.

Osmo edustaa haravafilosofiassa harava kokonaan bunkkeriin oppisuuntaa. Maija, joka on opettanut lyhyttä ja pitkää matikkaa, teorioi asiaa mahdollisimman pienen haitan teorialla. Maijan mielestä harava pitää panna bunkkerin keskelle siten, että haravan kärkiosa on niukin naukin bunkkerissa. Varren käyräpää on bunkkerin ulkopuolella.

Tässä vaiheessa heitin pyyhkeen kehään. Sanoin kirjoittavani kolumnin ja järjestäväni HCG ry:ssä kansanäänestyksen, miten harava oikeaoppisesti sijoitetaan. Sen verran annoin löysää, että kierroksen ajan korjailin bunkkereiden haravia parin väylän kohdalla, kuten kapteenimme on opettanut. Kotiin tultuani kiiruhdin oitis Golfliiton nettisivujen sääntöpalstalle.

Golfin sääntöguru Erkki KM Leppävuori on 2.6.2002 itse asiasta kirjoittanut seuraavaa: ”Tähän asiaan eivät golfin säännöt ota kantaa. Haravan sijoittamisesta esteeseen tai esteen ulkopuolelle on epäilemättä erilaisia mielipiteitä ja niiden taustalla hyviäkin näkökulmia. Joskus väitetään, että ulkopuolelle jätetty harava saattaa estää pallon vierimisen bunkkeriin tai päinvastoin saattaa aiheuttaa pallon kimpoamisen esteeseen. Jotkut puolestaan sanovat, että hiekkaesteeseen jätetty harava saattaa estää pallon vierimisen
esteen laakealle osalle, josta pelaaminen on helpompaa kuin haravan varren varaan jääneen pallon (haravanhan toki saa siirtää). Asiaan vaikuttaa myös hiekkaesteiden koko ja muoto. Itse olen nykyisin sillä kannalla, että harava pitää jättää esteen ulkopuolelle sellaiseen paikkaan, jossa se mahdollisimman vähän voi vaikuttaa pallojen liikkeeseen. Tiedän kyllä, että yleisin tapa Suomessa on suosittaa haravien jättämistä esteen sisäpuolelle. Oli niin tai näin, asiasta voi kunkin kentän ao. toimikunta itse päättää.”

Jotta seuramme jäsenet tietävät, mistä välineestä on kysymys, kun joko käyvät tai sitten eivät vaaliuurnille, otin kirjahyllystäni esille Nykysuomen sanakirjan vuodelta 1966. Hara ja Harava tarkoittavat samaa. Molemmat ovat työvälineitä, joita käytetään maanpinnan möyhentämiseen ja tasoittamiseen. Paloheinän jokasmiesgolfkentän haravilla ei ole mitään tekemistä sanojen kuvainnollisessa merkityksessä. Tästä Nykysuomen sanakirja toteaa, että hara voidaan yhdistää ”jokapaikan koluajaan, maailmamattiin”.

Matti Hara