Hatusta lipan alta

Ympäristö ja kenttätoimikunnan ylikyykyttäjänä pyysin caddiemasteria selvittämään 25. heinäkuuta, kuinka moni klubitiloihin tullut henkilö liikkui hatutta klubitilassa? Kun klubitalon ovesta oli astunut sisälle 53 henkilöä, heistä oli hatutta 34 henkilöä. Hatutta esiintyneet olivat tasapuolisesti naisia ja miehiä. Hattupäisiä oli 20 henkilöä, joista yksi oli nainen. 19 hattupäisestä miehestä 14 piti hatun päässään ja vain viisi otti sen pois. Voisiko tehty seuranta antaa aihetta hattuseurantaan?

Väitän, että naisia hatuttaa enemmän kuin miehiä. Sen vahvistaa jo etiketti. Naiset voivat kulkea hattu päässä melkein missä vain. Heidän ei tarvitse ottaa hattua päästä tervehtiessään edes samaa sukupuolta olevia. Naisilla on jopa pakko olla hattu tai huivi päässä mennessään joidenkin uskontokuntien kirkkoon. Miesten on sitä vastoin tempaistava hattureuhkansa päästä lähes joka tilanteessa. Vain virkalakki tekee poikkeuksen. Siinä sekä mies että nainen ovat hattuasiassa tasa-arvoisia.

Sana hatuttaa sisältää joko positiivisen tai negatiivisen arvolatauksen. Positiivinen arvolataus liittyy esimerkiksi tilanteeseen, että on saatava uusi hattu. Hatun hankkijalle tilanne synnyttää mielihyvää, mikäli hankintapäätös syntyy. Rahan määrällä ei tässä tilanteessa ole suoraa positiivista korrelaatiota mielihyvän määrään. Hatuttamisen voi saada näet aikaan pienelläkin rahalla.

Tässäkin hatuttamiskäyttäytymisessä on selkeitä naisten ja miesten eroja. Naiset elävät tämän tapahtuman korkealla tunnetasolla. Miehiä sen sijaan hatuttaa, mikäli nainen hankintapäätöstä tehdessään hatuttaa hitaasti. Naisen hatuttaminen tapahtuu vasta sitten, kun kaikki hatut on kokeiltu. Tätä meidän miesten on hatuttamatta vaikea ymmärtää. Parisuhteessa eletty aikakaan ei merkitse mitään. Hatutus on hattukaupassa vakio.

Hatuttaa sanalla on käyttäytymistä ohjaileva vaikutus. Voidaan luokitella eri voimakkuudella tapahtuvia hatuttamisia. Hatuttaa paljon, hatuttaa kohtalaisesti, hatuttaa vähän, ei hatuta lainkaan. Meistä jokainen on kokenut mainitsemiani eri voimakkuusasteisia hatutuksia enemmän tai vähemmän. Siitä olen tyystin vakuuttunut, että maa ei päällänsä ole kantanut ihmistä, jota ei lainkaan hatuta.

Cityn ylimpänä kenttä- ja ympäristökyykyttäjänä hatuttaa turhankin usein. Ei riitä, että ylikyykyttäjä on vanha ja yleisilkeä. Kun ylikyykyttäjä havaitsee jossakin vaikka kuinka vähäpätöisen kohdan, hän iskee välittömästi ja aloittaa hatuttamisen. Tästä on oivana esimerkkinä käyty haravakeskustelu. Siitä ei näytä tulevan loppua. Uusiakin tapoja ilmestyy.

Wahlroosin Jukka on nähnyt jollakin kentällä pantavan haravat pystyyn. Kuulemma haravan varren päässä on piikki, jolla harava isketään maahan, jolloin haravan harapuolet näkyvät kentällä kuin telkkariantennit. Kuusankoskella sijaitsevan Koski-Golfin nettisivuilta löytyy tukea Jukan näköhavainnolle: ”Laitathan piikilliset haravat pystyyn bunkkeriin, kaarivarrelliset haravat bunkkeriin poikittain pelisuuntaan nähden. Kiitos”.

Lopetan haravadebatin tällä erää tähän. Se hatuttaa aikansa, mutta siirtyy iäisyysperspektiivin myötä täältä ikuisuuteen ja Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan palaa pallon muotoisesta avaruudesta takaisin. Näin uskon. Mikäli yhtiön kenttähenkilökunta Fagerholmin Annan johdolla on jotakin ratkaisevaa mieltä hiekkaesteiden haravista, se muuttaa samalla tavalla kuin Niemen muuttoliike. Kaiken.

Yksi asia hatuttaa kyykyttäjää tällä hetkellä eniten. Vaikka heittäisi päälleen ja taivaan tuuliin tuhkaa, sadetta ei tule. Kenttä huutaa kuivuuttaan. Yhtenä päivänä vähän ropsautti, mutta kentän kannalta sillä ei ollut hyvää vaikutusta. Päinvastoin. Väylillä ruohon juuristo kurkottelee maan pinnalle ja nääntyy auringonpaisteessa janoon.

Anna on ollut kentän suhteen tosi kovilla. Uskomattomalta tuntuu, että hän on saanut griinit näinkin hyvään kuntoon. Vesijohtovettä on kulunut, kun luonnonvesivarastot ovat ehtyneet. Yhtiölle se tietää lisälaskua vedestä. Vuosi sitten vettä tuli koko kesän ja trombi kävi pyöräyttämässä. Vuosi sitten hatutti vesi, nyt hatuttaa vesilasku.

Iso hatutus tuli päälle, kun kuulin rangekisan peruuntumisesta. Ensi alkuun hatutti tosi rajusti. Sitten helpotti, kun luin näiltä nettisivuilta Hannasta tehdyn haastattelun, verenpaineeni tasaantui normaaliarvoihin ja pulssini laski siedettäviin lukemiin. Hannan haastattelussa asia tuli kertalaakilla selväksi. Se mielestäni riitti ja riittää hattuiluksi! Toivottavasti golfin säänhaltijat pitävät huolen, että keväällä 2007 kisa saadaan pidetyksi.

Matti Hara