Ideat hautumaan

Olen työstänyt pari kolumniluonnosta. Tekstit ovat olleet pelkkää kiukuttelua ja yön yli nukuttuani lähetin kolumnini tietokoneen roskikseen. Se oli varmasti oikea ratkaisu. Miksi kiehuttelisin sappeani toisten kiusaksi? Rähjäämisellä ei rakenneta. Siispä. Keskityn positiiviseen ajatteluun.

Meitä suomalaisia ovat sään haltijat kuluvana kesänä hellineet. Kenttä ei koskaan ole ollut niin erinomaisessa kunnossa kuin se on nyt ollut. Uudet kärryjen kuljetuspolut turvaverkkojen taakse ovat osoittautuneet erinomaisiksi ratkaisuiksi. Turvallisuus on selvästi lisääntynyt näitten toimenpiteiden seurauksena. Tämän vuoksi Terassiparlamentti on pyytänyt minua välittämään kiitokset Annalle ja Akille sekä koko muulle avustavalle kenttähenkilöstölle ja ehdottaa kenttähenkilöstölle kultaista papukaijamerkkiä ja Nallekerhon jäsenyyttä.

Yhtiö myös ansaitsee kultaisen papukaijamerkin ja vieläpä tammenlehvien kera laajennetusta pelioikeudesta. Se on huomattava yhtiön vastaantulo seuran jäsenille. Laajennetun pelioikeuden yksi etu on, että seuran jäsenet pääsevät testaamaan pelitaitoa ns. pitkillä kentillä. Tämä poistaa samalla haitan, ettei seurasta tarvitse erota, jos oma kenttä käy turhan tutuksi ja helpoksi pelata.

Paloheinän jokamiesgolfkenttä tulee olemaan mallikenttä, jossa ympäristö- ja turvallisuustekijät tulevat olemaan keskeisimpinä asioina. Samalla pyritään säilyttämään ja puolustamaan vihreätä kaupunkikulttuuria. 

Asiasta pääsin keskustelemaan, kun Jokamiehen terassilla tapasin Helsingin kaupungin liikuntatoimen johtajan Anssi Rauramon. Kenttä- ja ympäristötoimikunnan puheenjohtajana mainitsin Anssille, että tapasin (11.7.) Golfliiton toiminnanjohtaja Risto Korpelan sotiemme veteraanien SM-kisoissa Meri-Teijossa.

Korpela on kiinnostunut Paloheinän jokamiesgolfkentästä. Liitolla on toive saada jokaiseen kuntaan vähintäänkin yksi jokamiesgolfkenttä. Rauramon mielestä tämä on myönteistä kuultavaa ja totesi, että Paloheinän kaikki kokemukset tulisi hyödyntää vastaavien kenttien rakentamisessa. Koska hyviä ideoita tarvitaan, julistan Paloheinän jokamiesgolfkentän käyttäjille ja muille asiasta kiinnostuneille epävirallisen suunnittelukilpailun.

Ennen virallistamista yhtiön ja seuran johdon on asia käsiteltävä. Palkintoja en lupaa, mutta sitä enemmän kunniaa. Kysymyksessä olisi ideapankki tai -hautomo. Mielestäni mahdollinen suunnittelukilpailu voi koskea muitakin kuin golfareita. Joten ehdottajat, jotka toivovat kukkien ja puitten kasvattamista kenttäalueelle, kuuluvat laaja-alaisen suunnittelun käsitteeseen.

Yksi varteen otettava ehdotus on jo tullut. Seuramme aktiivinen naisgolfari esittää, että kentälle tulisi ”lapsihäkki”. Anteeksi tuo häkittäminen, mutta ehdottaja itse käytti tätä sanaa. Hän tarkoittaa, että lähiharjoitusalueelle rakennetaan aidatun alueen sisälle pikkulapsille pienoisgolfkenttä. Siellä parkkitädit ja -sedät kaitsevat pikkuväkeä sillä aikaa, kun vanhemmat itse harjoittelevat rangella, omalla lähipelialueella tai pelaavat kentällä. Ehdottajan mielestä jopa vapaaehtoisia löytyy tähän toimintaan mukaan. 

Toivon lisää ehdotuksia. Ne saavat liittyä maisemointiin, ympärivuotiseen käyttöön, liikennejärjestelyihin tms. Siispä kaikki ajatukset ovat tervetulleita. Kaiken tohinan ja hössöttämisen yhteydessä on syytä muistaa, että me cityläiset emme päätä kentästä. Se on Paloheinä Golf Oy:n asia. Me voimme esittää kylläkin toiveita ja näkemyksiä. Eiköhän tällä erää riitä?

Terassiparlamentti on helteiden uuvuttama kuten allekirjoittanut. Jotain uutta on agendalla, mutta ne voivat hyvin odottaa syksyä ja syyskokousta. Silloin pannaan suunnitelmat ja budjettiraamit tulevalle kaudelle. Näitäkin asioita on hyvä miettiä jo tässä vaiheessa, kun punertaa marjat pihlajain ja valkoposkihanhet tekevät syysmuuttoa.

Matti Hara