Iso Ysi on avattu

Iso Ysi avattiin. Tämä sattui elokuun ensimmäiseen torstaihin. Päivä oli täyttymyksen päivä ja täynnä toiveita. Pikku Ysi siirtyi historian havinaan. Pari vuotta se täytti mainiosti tehtävänsä. Kukaan ei uskonut, että niin pienellä haitalla selviydyttiin. Se helpotti odottamista, että hyvää kannattaa odottaa ja kannattihan se.

Mitä torstain toiveisiin tulee, sade ja varsinkin ukkossade pelotti. Meteorologit olivat joka mediassa muutama päivä ennen torstaita satavarmoja, että tulossa on kaunis ja lämmin torstai. Se lupasi torstaita ja avausta silmällä pitäen hyvää. Toisin kävi. Mitä lähemmäksi päivät kävivät, sitä epävarmemmiksi ennusteet tulivat ja sateen todennäköisyys lisääntyi. Kun torstaiaamuna lähdin koiralenkille aloin olla varma, että vettä on taivaalta tulossa. Enää oli kysymys vain määrästä ja miten jyrisee ja salamoi.

Koko aamupäivä satoi. Lännestä vyöryivät tummat pahaenteiset pilvet. Kutsuvieraat alkoivat vähän ennen kello 12 saapua kentälle. Vettä tuli roimasti. Nappulakurssilaisetkin koottiin terassikatoksen alle sadetta pitämään. Matias Sandström piti leikkimielistä tietokilpailua golfin säännöistä. Me toiset tähyilimme taivaalle. Oli odotettava ihmettä ja se tuli. Kymmentä vaille 12 sade herkesi ja pilvet hajaantuivat ja takana häämötti vanha taivas. Jouko Heikura kuulutti joukot kasaan ja kokoontumaan Ison Ysin ykköstiille seuramaan avausta. 

Harvoin on odottanut avaustapahtumassa puheita. Ne yleensä ovat pitkiä ja pitkästyttäviä. Itse kuuntelin toisella korvalla puheita, koska päätin räpsiä kuvia. Siitäkin huolimatta, että paikalla oli muiden muassa Teemu Tyry todistamassa  jokamieskentän historian ehkä suurinta avausta.

Puheista silti jäi jotakin mieleeni. Helsingin kaupungin liikuntatoimenjohtaja Anssi Rauramo sanoi, että hän ei olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että kenttälaajennus toteutuu. Kansalaisvastustus oli kova. Vasta Korkeimman hallinto-oikeuden nuijankopautus teki hänet vakuuttuneeksi, että hanke saattaa onnistua. Kaupungin virkamiehenä hän oli päätöksestä tyytyväinen siitäkin syystä, että joku yksityinen taho omalla riskillään rakentaa ulkoilupaikan kuntalaisille. Näin on tapahtunut ja tämän vuoksi hän halusi onnitella, että hanke onnistui ja pitää kunnia-asiana saada olla paikalla.

Hanna Teerijoki piti yhtiön puolesta avauspuheen. Mielestäni siihen oli koottu vuodesta 1996 asioita, jotka olisi hyvä kaikkien seuran jäsentenkin tietää. Olisi perusteltua julkaista puhe kokonaisuudessaan, vaikka tässä ja nyt. Toinen mielekäs ja tarkoituksenmukainen ratkaisu olisi se liittää seuran valmisteilla olevaan kymmenvuotishistoriikkiin.

Yhtiön ensimmäisistä omistajista Kalevi Ahonen oli paikalla. Hän muisteli, miten hän ja Aarno Lehtonen alkoivat heinäniitylle rakennella golfkenttää. Kaikki muu on muuttunut paitsi maapohja, mutta sekin siten, että vanhaa merenpohjan savimaata on myllerretty ja viemäröity. 

Hannan avauspuheen siitä osuudesta iloitsin ja annan arvoa, kun hän kiitti seuraa, Helsinki City Golfia, yhteistyökumppanina kaikesta siitä tuesta, mitä seura kykeni tarjoamaan. Kun laajennuksen vastustajat keräsivät tuhat nimeä adressiin seuran jäsenet ja muut tukijat keräsivät vasta-adressiin kaksi tuhatta nimeä.  Työntekijät ja kentän suunnittelija Lassi Pekka Tilander ja rakentajat saivat ansaitut kiitokset. 

Malja kohotettiin. Seuran jäsen numerolla yksi, alakoululainen Max ja yhtiön puolesta kuusivuotias Daniel vetivät ykköstiin poikki sinivalkoisen nauhan. Anssi Rauramo leikkasi nauhan ja tällä leikkaamisella hän vertauskuvallisesti julisti Paloheinän jokamiesgolfkentän Iso Ysin avatuksi. Hanna meni tiiauspaikalle, tiiasi pallon valkoisen tiitikun päälle ja sivalsi draiverilla viuhuvan avauslyönnin.

Kutsuvierailla, noin sadalla, oli mahdollisuus ”korkata” Iso Ysi. Monet käyttivät tilaisuutta hyväksi. Laskua en pitänyt, kuinka moni lähti kiertämään ennen lounasta. Vaimoni kanssa valitsimme vain seuran T-16 toiminnan vetäjän, lappilaisen riistapastori Petri Huhdalta erikoistilauksena tekemän herkullisen lounaan: porolihakiusaus puolukalla ja jälkiruokana toscanolaista kakkua. Koko tilaisuus kruunautui aidolla kuplivalla shampanjalla.

Lounaan jälkeen ja useat vasta lähtivät kiertämään uutta Iso Ysiä. Vaimoni ja Joukon kanssa me lähdimme seuraamaan, miten juhla-airuina toimineet Daniel ja Max ”koristelivat” avaustilaisuuden sinivalkoisilla nauhoilla varta vasten istutetun tammen. Samalla muistettiin seuran yhtä perustajaa ja kunniajäsentä varatuomari Tor Wikströmiä, jonka Hanna mainitsi myös avauspuheessaan. Kävimme vielä toteamassa, että 14.10.2006 istutettu laajennustöiden aikana kovia kolhuja saanut ”sisukas sissi” Torin ja Danielin 14.10.2006 istuttama Veteraanitammi sinnittelee Iso Ysin ysiväylän vesiesteen reunatörmällä.

matti.hara@luukku.com

Lisää aiheesta: 
http://www.paloheinagolf.fi/iso-ysi-on-avattu
Golfpiste.comin arvio kentästä: 
http://golfpiste.com/uutiset/?p=uutiset&newsid=105397&cid=49
GoGolfin arvio kentästä:
http://gogolf.fi/paloheinan-iso-ysi-yllattaa-positiivisesti/#.UgJ78mQY2dN 

 

Matti Hara