Jokamieskulttuuria

Mikä on kulttuuria? Tuhoaako Paloheinän jokamiesgolfkentän laajennus kulttuurimaiseman? Pönkkäläisillä Torpparinmäessä on selkeä linja ja vastaus. Pönkkäläisten mielestä Haltian pellolle ajateltu kenttälaajennus tuhoaa kulttuurimaiseman. Yhtä asiaa he eivät kuitenkaan ota huomioon, että nykyisen tehoviljellyn ja runsaasti lannoitejäämiä sisältävän maiseman edellä on myös ollut kulttuuria sekä yksi tai useampi kulttuurimaisema. Uusi kulttuuri ja sen myötä kenttälaajennus tulee vähentämään jäämiä sekä lisäämään viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Peruskysymys on, miten kulttuuri määritellään.

Nykysuomen sanakirjassa vuodelta 1965 kulttuuri määritellään ihmiskunnan, jonkun kansan tai kansaryhmän aikojen kuluessa saavuttama aineellisen ja henkisen kehityksen tila tai aste kaikkine ilmiöineen, teknillinen, taloudellinen ja henkinen viljely. Sanakirjassa edelleen todetaan, että kulttuuri on sivistystä, johon ei tavallisesti lueta aineellista kulttuuria.

Jotta en syyllisty osatotuuteen, tuon esille, että sanakirjassa mainitaan yhdyssana kulttuurimaisema, jolla tarkoitetaan asutun ja viljellyn seudun maisemaa.

Mikäli kaikki edellä mainitut osatekijät summataan ne liittyvät välillisesti tai suoraan siihen käytyyn keskusteluun, mitä koko jokamieskentän olemassaolon aikana on käyty. Kymmenen vuotta on keskustelu vellonut ja virrannut kuin vesi Vantaassa ja Haltialan peltojen läpi laskevassa Näsinojassa. Jokaiseen lähtöön on löytynyt vastustajia ja kannattajia. Onneksi järki on toistaiseksi voittanut.

Niissä mittelöissä en ollut mukana, kun kentän lupahakemuksesta päätettiin. Tiedän, että Ahosen Kale ja Lehtosen Arska voittivat tarjouskilvan. Kun lupa tuli, Arska toi kotitilaltaan Nilsiän Nipasenmäen kupeelta Zetorin, jolla Kuusmiehentien viereistä kulttuuripeltoa alettiin työstää rangeksi. Niittokoneella Kale ja Arska vetivät nykyisen kenttäalueen matalaksi ja sopiviin paikkoihin sijoittivat muovikatteiset griinit. Harmi, ettei yhtää muovigriiniä jätetty muistoksi silloisesta kulttuurimaisemasta. Ykkösellä ja kasilla on vielä näkyvillä muovigriinien paikat pieninä kumpareina.

Heti kun range ja kenttä oli kunnossa, tulin mukaan. Alkuun ihmettelin, kun Kale ja Arska kertoivat, etteivät julkisivu ja ympäristölautakunta antaneet istuttaa kentälle puita ja pensaita. Mikäli kumpareita kentälle tuli, ne eivät saaneet olla korkeampia kuin metri maanpinnasta. Kuusmiehentien varren asukkaat vastustivat ja saivat taakseen kunnallispoliittiset lautakuntapäättäjät. En tiedä, vastustettiinko samoilla kulttuurinäkemyksillä, mitä pönkkäläiset tänä päivänä käyttävät?

Kuusmiehentien varrella ja lähialueilla on tapahtunut selkeä muutos. Porukka on siirtynyt laajennusta kannattavien joukkoon. Itseäni harmittaa, kun kymmenen vuotta sitten emme hankkineet asuntoa Kuusmiehentien varrelta. 50-luvulla rakennettuja rintamamiestaloja olisi saanut tosi edullisesti. Tällä hetkellä silloisiin hintoihin on tullut golfkenttälisä. Niinpä on pakko jäädä Kontulaan, joka on mainettaan parempi asuinpaikka. Julkisilla liikennevehkeillä pääsee helposti Paloheinään. Julkisiin liikennevälineisiin luen myös taksin.

Miksi aloin pohdiskella kulttuuria ja eritoten jokamieskulttuuria? Helsingin Uutisten toimittaja on syyllinen. Hän ilmestyi Jokamiehen terassille ja sai minut hyppysiinsä. Toimittaja sanoi keräävänsä mielipiteitä Suostuin oitis antamaan lausunnon. Oletin toimittajan jutun liittyvän kentän laajentamiseen. Asia on nimittäin ajankohtainen, koska se on elokuun lopulla esillä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa.

Voitte olla varma, että hämmästykseni oli suuri, kun toimittaja levitti eteeni Helsingin Juhlaviikkojen (19.8.-4.9.2006) ohjelmiston ja kysyi, mihinkä Juhlaviikkojen tilaisuuksiin osallistun. Selailin läpi Juhlaviikkojen tapahtumat ja valikoin niistä muutamia. Valokuva otettiin ja kuvan valinnassa auttoi Cityn jäsenlehden päätoimittaja Kirsti Alanen. Luulen, että Kirsti luuli toimittajan vierailun liittyvän kentän laajennukseen ja tiedotustoimikunnan puheenjohtajanakin piti huolen, että mahdollisimman edullinen kuva valittiin.

Totuuden nimessä olisin väistänyt toimittajan, jos haastattelun aihe olisi ollut selvillä. En nimittäin ole koskaan ollut oikein kotona korkeakultturellisissa kulttuurimaisemissa. Olen pikemminkin viihtynyt karvalakkipuolen kulttuurimaisemissa. Tämän vuoksi viihdyn Paloheinässäkin, joka sananmukaisesti edustaa maisemallisesti ja henkisesti jokamieskulttuuria. Samaan kulttuuripiiriin luokittelen kaikki maamme golfkentät, joista yksi on Tali.

Entinen TUL:in puheenjohtaja kansanedustaja Matti Ahde pelaa Talissa. Se on kulttuurimaisema siinä missä sen vieressä oleva siirtolapuutarha. Ahde on todennut, että golf on niin hieno peli, että sitä ei pidä antaa vain herrojen pelata. Ahteen mielipiteeseen on helppo yhtyä. Toivottavasti järki voittaa, kun kenttälaajennusta aletaan käsitellä kaupungin päättävissä elimissä.

Matti Hara