Jossittelua kotisohvalta (21.7.2015)

The Openin viimeistä kierrosta, joka hankalien sääolosuhteiden takia siirrettiin maanantaihin, aloin seurata kotisohvalla, kun kärkiryhmät olivat liikkeellä. Irlannin amatööri Paul Dunne putosi yllätyskärjestä kuudenneksi ensimmäisen väylän bogeylla. Saman maan ammattilainen Padraig Harrington teki samalla väylällä birkun ja heti perään kakkosella toisen ja nousi jaetulle kakkossijalle ja oli lyönnin päässä kisaa johtavasta Etelä-Afrikan Louis Oosthuizenista. Englantia edustava Anthony Wall nousi kohisten 16. sijalta jaetulle kakkospaikalle Yhdysvaltojen Jordan Spiethin, samaa maata edustavan Zach Johnsonin ja Australiaa edustavien Adam Scottin ja Marc Leishmannin kanssa. Oli tulossa tosi jännittävä The Openin viimeinen päivä. Ykköspaikalle oli suoranainen tunku.    

The Openia seurasin läppärillä, koska pari vuotta sitten telkkaristamme katosivat kaikki golfkanavat sekä julkisen ja oman silloisen maksullisen palvelun puolelta. Kiitos golfpiste comille. Pääsin linkillä tulosseurantaan ja sitä kautta muille palvelusivuille. Palvelu toimi. Tästä osoituksena oli huippupalvelu siinä vaiheessa, kun sade ja 40 mailia tunnissa puhaltava myrskytuuli sotki pahemman kerran pelaamisen ja aikataulun. Meilasin järjestäjille sähköpostisoitteeni ja sieltä alkoi heti tulla viestejä starttiajoista sitä mukaan kun tilanne selvisi. Kisajärjestäjä teki nettiin myös jatkuvasti videouutisklippejä. Niissä mm. näkyi, että pallo ei pysynyt viheriöillä paikallaan kovan tuulen johdosta. Oli täysin mahdotonta putata. 

Amatööri Dunne ei järjestänyt jymy-yllätystä, kun kakkosella tuli bogi ja peli meni puihin. Flow katosi. Toinenkaan kisassa oleva amatööri Yhdysvaltojen 22-vuotias huippulupaus Oliver Schniederjans ei päässyt kärkeä kurmuttamaan, vaikka selvitti viimeisen kierroksen loistavasti 67 lyönnillä ja nosti sijoitustaan aimo harppauksella. Oli pitkään jopa jaetulla 15. sijalla, mutta sitten putosi rajusti.

Kisan kaikista amatööreistä on todettava, että he pelasivat hohdokasta golfia, vaikka en sitä omin silmin nähnytkään. Yllätysten yllätys amatöörikisassa oli, kun jenkki Jordan Niebrugge hiipi ikään kuin pelaajakatveesta aivan lopussa esille ja voitti amatöörimittelyn tuloksella 11 alle.

Adam Scottin sisääntulo oli surkea. Se koostui kolmesta bogista ja yhdestä tuplasta.  Loppusijoitus oli jaettu kymmenes sija.  Spiethin lisäksi yhtenä voittajasuosikkina oli jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn vävy Dustin Johnson. Hän pelasi kaksi kierrosta voittajan elkein, mutta kolmas kierros pudotti pelin ja loppusijoitukseksi jäi jaettu 49. sija.

Ammattilaisten voitto ratkesi sen jälkeen kun viimeinen pari, amatööri Dunne ja ammattilainen Oosthuizen, selättivät viimeisen reiän. Niin siinä kävi, Ooshuizen teki viimeisellä birkun ja pääsi Zach Johnsonin ja Marc Leishmanin kanssa uusintaan. Neljän reiän uusinta ratkesi Zach Jonhsonin voittoon.       

Miten olisi Mikko Ilonen sijoittunut, jos ei olisi jäänyt yhden lyönnin päähän jatkosta? Enpä jossittele.

Matti Hara