Jussina stadissa

Juhannusaattona ja juhannuspäivänä oli kentällä käsittämättömän paljon väkeä. He olivat jääneet viettämääni urbaania juhannusta golfin merkeissä. Asiakkaat olivat poikkeuksetta hyvin tyytyväisiä. Mainitsin juhannushavainnostani ja väkimäärästä asuinkulmillani vaikuttavalle tutulle koirantaluttajalle. Hän sanoi olevansa paljasjalkainen stadilainen ja valisti, että vain amatöörit lähtevät juhlapäivinä pois Stadista.

Näin lienee asian laita. Uskon, että jollakin cityläisellä on kompetenssia stadilaisuudesta ja voi ottaa täsmällisen kannan koirantaluttajan näkemykseen. Maalaisena en tätä voi tehdä. Olen juuriltani maalainen samalla tavalla kuin naapuriniWermundsenin Maija, josta sujuvakynäinen Miia on tehnyt hyvän henkilökuvauksen seuran henkilögalleriaan. 

Mielestäni stadilaisuudesta voisi syntyä mielenkiintoinen kulttuurikeskustelun aihe seuran foorumille. Maija ja allekirjoittanut eivät voi täyspainoisesti osallistua diskussiin, koska Maijasta ja allekirjoittaneesta tuli helsinkiläisiä vasta ns.suuren alueliitoksen kautta, kun valtioneuvoston tekemä päätös astui voimaantammikuun 1. päivänä 1946. Samana päivänä Kulosaaren kunta sekä muut Helsingin naapurissa olleet itsenäiset maalaiskunnat ja Haagan kauppala lakkasivat olemasta. Maija asui tuolloin Munkkiniemessä, Huopalahden kuntaan kunnassa ja minä Oulunkylässä, joka oli itsenäinen kunta.

Olemmeko siis Maijan kanssa hesalaisia, mutta emme urbaaneja stadilaisia? 

Juhannuksen aukiolo pani pohtimaan, voisiko kenttä olla jatkossa auki juhannuksena läpi yön, lipun nostosta lipun laskuun. Ehtona olisi pelaamisen ohella sitoutua talkoohengessä valvomaan ja pitämään asiattomat pois kentältä. Uskon, että jo pelkkä pelaajien oleminen kentällä pitää ilkivallantekijät loitolla. 

Diskussi- ja taikojentekotauko voisi olla kahdesta kolmeen. Esittämäni ajatus on vakavalla mielellä tehty, koska on hyvä palauttaa mieliin muutaman vuoden takaiset ikävät ilkivaltakokemukset. Silloin joku kaistapää oli juhannuksena terävällä esineellä viiltänyt hakaristin nelosen griinille ja kasingriiniä oli käytetty tiiauspaikkana, johon kaiken lisäksi oli upotettu parin tuuman rautanauloja, jotta griinileikkurin terät rikkoontuisivat. 

Syytä moiseen käyttäytymiseen ja suoranaiseen vandalismiin ei kukaan silloin eikä vieläkään ole keksinyt mitään järkevää syytä. Tämän vuoksi yhtiön on ollut pakko tehostaa valvontaa. Nykyään valvontakamerat näkevät koko kenttäalueen ja pitkinä viikonloppuina tai juhannusta vastaavina pyhinä henkilökunta ja vartiointiliike suorittavat tehostettua valvontaa. Sekin maksaa eikä perusteluksi riitä, että hynä ei lähde seuran kassasta. 

Juhannusaattoilta oli muuten pitkästyttävä. Radiosta kuuntelin lipunnostontilaisuuden Naantalista ja telkusta katsoin muutaman aattotunnelmainsertin Mäntyharjulta. Siinä oli kaikki ja se riitti sähköiseltäpuolelta. Kun ei ollut muuta tekemistä, luin vähän ennen juhannusta ilmestyneen Suomen golflehden (GOLF 4/08) kannesta kanteen ja surfailin netin keskustelupalstoilla. Lehden sisältö on uudistunut. Iloitsen siitä, että toimitus näkee golfissa muutakin kuin pelkkää suoritusurheilua ja uskon, että meitä mielenterveys- ja harrastegolfareita on enemmistö. 

Janne Tarmio oli kirjoittanut häkellyttävän erinomaisen pääkirjoituksen golfkulttuurista. Jannen mielestä: ”Golfkulttuurissa on ainakin kyse golfyhteisön totutuista toimintatavoista, kannattaa yhteisesti hyväksytty näkemys golfista luonnetta kasvattavana pelinä. Hyvät tavat, tinkimätön rehellisyys ja toisten huomioonottaminen kuuluvat elimellisinä osina. Siksi golfin perinteinen etiketti kasvaa ikään kuin lajin sisältä eikä suinkaan ole sen päälle liimattu ylimääräinenpainolasti. On kyse sivistyneestä tavasta pelata”, toteaa Janne.

En ole ainut, joka on kiinnittänyt huomionsa lehden uuteen ilmeeseen. Kävin netissäja havaitsin, että golfpiste.comin keskustelupalstalla oli asia pantu merkille. Muutama änkyrägolfari oli ottanut uudistuneesta Golf-lehdestä herneen nenäänsä jaehdottivat tilaamisen lopettamista. Joku oli sitä mieltä, että hän ei enää luelehteä, jos sen toimittajina olisivat Hytönen ja Viivi. Nimimerkki Chip Greenside (13.6.2008 16.28:30 ) oli samaa mieltä kanssani: ”Viimeisen lehden pääkirjoitus oli täyttä asiaa”. 

Jannen pääkirjoitus antaa paljon ajattelemisen aihetta. Suosittelen sen lukemista hartaasti ja kokonaan.

Matti Hara