Kieltoja ja suosituksia

Taksi ajoi ohitseni Länsi-Pasilassa. Kyljessä oli teksti: ”Ruutuhousut kielletty!” Sen alla luki www.paloheinagolf.fi. Onko kiellossa perää? Ei tietenkään. Jokainen voi edelleen tulla pelaamaan Paloheinän jokamiesgolfkentälle ruudullisissa, raidallisissa tai kukallisissa housuissa. Sama pätee lahkeisiin. Voi olla pitkät tai lyhyet lahkeet ja jotain siltä väliltä. Tärkeintä on, että käyttäytyy kunnolla ja ottaa toiset pelaajat huomioon. Tämä on suositus.

Kentän kuuden golfauton käyttöä olen viime aikoina pohtinut. Jotain tarttis tehdä, koska ne näyttävät jostakin kummallisesta taikavoimasta kasaantuvan Takaysin aloituspaikalle. Ilmiö tuntuu olevan kaikkein polttavin heti aamulla.

Rakentavan diskussion virittäjäksi, vaikkapa seuran keskustelufoorumille, suosittelen seuraavaa: Autoja saavat aamuisin käyttää vain kiireiset töihin lähtijät. Jos heitä ei ole enemmän kuin kuusi, he voivat liikkua golfautolla koko pelin ajan ja palauttaa auto pelin jälkeen klubitalolle.

Kaksitoistakin käyttäjää voi tulla kysymykseen, mutta se edellyttää varaamista. Ehkä jo kuuden tarvitsijan kohdalla saattaisi tilaamismenettely olla paikallaan. Ehkä sama tilaamismenettely, mikä on vallitsevana käytäntönä heidän kohdallaan, joilla on lääkärintodistus golfautotarpeelle.

Uskoisin, että nopeutetulla pelirytmillä kaikki kuusi autoa vapautuisivat puoli kymmeneen mennessä kaikkien käyttöön. Täsmennän. Suositukseni koskee ainoastaan aamuruuhkaa. Kun suma laukeaa, autot ovat vapaassa käytössä. Entä miten suhtaudumme, me vanhuseläkeläiset, suositukseeni?

Useimmat meistä golfaavista vanhuseläkeläisistä ovat hyvässä kunnossa ja kunto golfaamalla kauden aikana kohentuu. Niinpä suosittelen, että jo kunnon ylläpidon kannalta kävelemme Takaysille. Seuran hallituksen jäsen Hannu Jorasmaa on tästä hyvä esimerkki. Vaikka Hannulta operoitiin taannoin polvi, hän kävelee varttitunnissa Takaysille.

Golfauto on mitä todennäköisimmin käytettävissä paluumatkaa varten. Jos ei ole, ja satun olemaan paikalla, voin kävellä klubitalolle hakemaan auton tai organisoin golfautoja Takaysin parkkiin..

Golfautolla liikkumiseen liittyy lisäsuositus. Kun golfautolla ajellaan, on hyvä ottaa huomioon kärryjä kuljettavat yhdystiellä. Ei pidä vedättää ohi vauhtipoljin pohjassa, ja jättää ohitettavat yskimään pölypilveen.

Golfauton käyttäjien on hyvä ottaa huomioon, että Etukentän ja Takakentän välitse kulkee ulkoilutie. Suosittelen, vaikka kieltävää taulua ei ole, että pysähdytään ja annetaan etuoikeus tiellä kulkijoille, pyöräilijöille, koirien ulkoiluttajille, mielenterveyskävelijöille ja hölkkääjille.

Pysähtymiseen liittyy toinenkin asia. Luotettava tietolähteeni, seuran hallituksen jäsen Hannu Jorasmaa soitti ja kertoi, että Kuusmiehentien varrella asuvat ihmiset ovat panneet merkille, että autoilijat eivät noudata pakollista pysähtymismerkkiä, kun tulevat kentälle. Paikka on vaarallinen.

Näkyvyys on huono. Polkupyöräilijöitä liikkuu jatkuvana solkena. Viime kesänä poliisi jakoi pikavoittoja paikalla. Kun poistuu kentältä, on syytä myös pysähtyä, vaikka näkyvyys on hyvä ulkoilutielle. Tätä suosittelen. Pelkkä varovaisuus ei riitä. Parempi varoa kuin katua.

Matti Hara