Kiitos, sotiemme veteraanit!

Sotiemme veteraanit kisasivat 12. heinäkuuta SM-mestaruuksista Meri-Teijossa. Muonavahvuudessa oli vielä 81 pelaajaa. Keski-ikä on reilusti yli kahdeksankymppiä. Seurastamme oli mukana ainakin johtokuntamme jäsen ja sotaveteraani Tor Wikström. Joku toinenkin sotaveteraani oli mukana, mutta hänen henkilöllisyytensä jäi epäselväksi minulle. Bägissä näin seuramme vuosilätkän, mutta itse mies häipyi jossain vaiheessa kuin tuhka tuuleen. Tuskin hän oli nainen, koska bägissä oli miesten mailasetti.

Mitä itse kisaan tulee, sää suosi ja pelaamista ryyditti hurttihuumori. Puolustusvoimain entinen komentaja kenraali Lauri Sutela (88) on alusta pitäen toiminut kisan suojelijana. Kilpailutoimikunnan johtajana on ollut amiraali Jan Klenberg, joka niin ikään on reservissä oleva puolustusvoimain komentaja. Klenberg entisenä sotilaspoikana ei pelannut. Sutela kiersi kentän kävellen, mikä on kunnioitettava fyysinen saavutus. Useat veteraanimme luonnollisesti käyttivät golfautoa.

Olin seuraamassa kisaa, koska olen ”sotasyyllinen” siihen, että sotiemme veteraanit ovat Meri-Teijossa pelanneet vuodesta 1997 lähtien kisaa, jossa ei keneltäkään kysytä, mihinkä liittoon kuuluu. Suomen Sotaveteraaniliiton ”Lammion miehet” ja Rintamaveteraaniliiton (ent. Rintamamiesliitto) ”Koskelan miehet” sekä rintamanaiset ja sotavangit pelaavat samassa kisassa. Näinhän tapahtui, kun he yhdessä olivat Suomen edustajina maaottelussa silloista Neuvostoliittoa vastaan.

8.7.1996 tilanne oli toinen. Aamu kuudelta menin kiertämään Rantasalmen kentän yhdeksän väylää. Heinäkuinen aamu valkeni. Järvi oli rasvatyyni. Kaste kimalteli ruohikossa, kun mailalaukkuni kanssa menin kentälle. Yllätyksekseni totesin, että en ollut ainut kentällä liikkuja. Kolme iäkkäämmän puoleista miestä näytti olevan lähdössä tekemään aamuvarhaista golfkierrosta. Heillä ei ollut mitään sitä vastaan, että liityin heidän peliryhmäänsä.

Golfin perusolemukseen kuuluu mielestäni kaikkein tärkeimpänä pelin ja pelaamisen sosiaalisuus. Tapaa uusia ihmisiä, joiden kanssa on antoisaa jutella pelin lomassa ja pelin jälkeen. Yksinään pelaaminen ei golfissa ole muutenkaan mukavaa. Harhautuneet pallotkin löytyvät, jos on useita silmäpareja katsomassa. Hyvään golfetikettiin kuuluu esitellä itsensä. Kerroin, kuka olen. Pelikavereina olivat Ilmari Ahonen, Viljo Runosalo ja Vilho Tolvanen. Kohta selvisi, että pelitoverini ovat rantasalmelaisia sotaveteraaneja.

He käyvät joka päivä pelaamassa. Satoi tai paistoi. Tämän vuoksi kunto on säilynyt hyvänä. Viljo Runosalo mainitsi saattaneensa kaksi vaimoa haudan lepoon ja olevansa tällä hetkellä leski ja piti omaa pitkäikäisyyttään golfin ”syynä”. Mikäli hän vielä uudelleen avioituu, hän on päättänyt ottaa vaimoksi nuoren, joka saattaa hänet viimeiselle iltahuudolle.

Pelin jälkeen jäin miesten kanssa turisemaan. Hämmästyksekseni kuulin, että rantasalmelaiset veteraanit olivat lähteneet Suomen sotaveteraanien golfkisaan Mikkeliin, mutta heiltä oli evätty osallistuminen kisaan. Syyksi oli mainittu, että rantasalmelaiset eivät kuulu Suomen Sotaveteraaniliittoon.

Asia jäi kaivertamaan mieltäni. Kun Paloheinässä tapasin Suomen Golfliiton entisen toiminnanjohtaja Jorma (Jorkka) Huhtasen, joka asuu Paloheinän Torpparimäessä, aivan jokamiesgolfkenttämme naapurissa, mainitsin rantasalmelaisista hänelle. Tuskin viikko kului, kun Huhtanen vei minut Espoon Sarfvikiin. Tapasin toisen Jorman – Jorma (Väiski) Somerjoen.

Hämmästyin, kun pian tapaamisestamme Huhtanen soitti ja kertoi, että Sarfvikin golfklubi kutsuu rantasalmelaiset rintamaveteraanit vieraakseen ja vierailun isäntänä tulee toimimaan puolustusvoimain entinen komentaja kenraali Lauri Sutela. Huhtanen ja Somerjoki olivat käyneet Rantasalmella ja esittäneet siellä kutsun Sarfvikiin.

Pikkubussi Rantasalmelta kaartoi vajaan kuukauden kuluttua Sarfvikin golfklubin paikoitusalueelle. Autosta nousivat tutut miehet Rantasalmelta. Vastaanottamassa oli kenraali Lauri Sutela ja Sarfvikin golfklubin sotiemme veteraaneja. Pelin jälkeen, nautittuaan maittava lounaan, he yksissä tuumin sopivat, että on järjestettävä kisa, johon kaikki sotiemme veteraanit voivat osallistua.

Otin valokuvan, jonka Hannu Tarmio julkaisi oman juttunsa liitteenä Golf-lehdessä 13.10.1997. Kun monet kysyvät, keitä oli paikalla, luettelen kuvaamani henkilöt sotilasarvoon ja liittoon katsomatta: Ilmari Ahonen, Eero Auvinen, Esa Auvinen,
Jorma Järvi, Olli Kaila, Veikko Kontiainen, Tapio Lehto, Matti Nuutila, Viljo Runosalo, Osmo Ruotsalainen, Lauri Sutela ja Vilho Tolvanen.

12.7.06 Meri-Teijossa kuulin Tolvaselta ja Ahoselta, että Viljo Runosalo on vuosi sitten kuollut lähes 90 vuoden ikäisenä leskimiehenä. Ottamassani kuvassa, sotiemme veteraanien keskellä, ovat mukana myös Jorma Huhtanen ja Jorma Somerjoki, jotka tekivät kisan käytännössä mahdolliseksi. Molemmat Jormat ovat edelleen kisajärjestelyissä mukana.

Kiitos kaikille tukijoille ja kiitos seuramme sotiemme veteraaneille, teidän ansionne on, että me pelaamme golfia itsenäisen Suomen Paloheinän jokamiesgolfkentällä. ”Kun pelin jälkeen sanomme näkemiin, aloitamme valmistautumisen ensi vuoden kisaan”, Sutela totesi avauspuheensa lopussa.

Matti Hara