Kolumni vai blogi?

Kolumni on sanoma- tai aikakauslehdessä omalla palstallaan säännöllisesti julkaistava lyhyt kirjoitus, jossa toimittaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta.  
Kolumni eroaa uutisesta siten, että kirjoittaja esittää siinä henkilökohtaisen mielipiteensä ja tarkastelee asiaa vain valitsemastaan näkökulmasta. Kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa. Nyt tämä rallattelu loppuu. Alan raapustella blogeja.

Wikipediassa todetaan, että blogi on netissä ilmestyvä kirjoittelu. Se ilmestyy enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Uudet tekstit ovat helposti löydettävissä sekä vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Henkilökohtainen näkökulma painottuu.

Aihepiiri on väljä. Kirjoittaja, siis allekirjoittanut, voi keskittyä johonkin aiheeseen ja saatanpa esimerkiksi esitellä vaikkapa käsitöitä tai pohtia parisuhteisiin liittyviä kipupisteitä. Joten näillä koodinaateilla edetään ja käyn parin ajankohtaisen aiheen kimppuun.

KUKA LÄHTEE POHJOIS-KOREAAN?

Kerroin 14.10.2010 Pohjois-Korean maan diktaattorin Kim Jong-ilin mestarillisesta golftaituruudesta. Silloin epäröin tietojeni luotettavuutta. Käytettävissäni oli vain yksi tietolähde. Hyvä journalistinen tapa olisi edellyttänyt vähintäänkin kahta luotettavaa tietolähdettä. Nyt tieto on saanut lisäpotkua. Hesari (HS 9.2.) on suoraan sylttytehtaalta imuroinut tiedon, että meillä amatöörituuppareilla on mahdollisuus osallistua huhtikuussa The North Korean 2011 Amateur Openiin. 

Lupine Travel sponsoroi kisaa. Se tarjoaa ainoalaatuisen tilaisuuden päästä viettämään 26-30.4. 2011 kisalomaa. Kisa on tasoitukseton lyöntipeli. Viiden päivän kisamatka maksaa 999 euroa ja siihen sisältyy junakuljetukset Kiinasta, viisumit, ruoat sekä hotellimajoitus Pjongjangissa. Uskon, että Kim toimii tulevan kisan suojelijana, suorittaa avauslyönnin. Holari ei Isä Aurinkoiselle ja maan rakastetulle johtajalle ole mikään mahdoton temppu. Jo kentän avajaisissa 1999 hän näytti taivaan merkit ja upotti silloin 11 hole-in-onea. 
11-vuotiaana Kim päihitti Pohjois-Korean silloin olleen vaikeimman golfradan 11 reikää kymmenellä lyönnillä.

Jos joku cityläisistä aikoo osallistua kisaan, on syytä toimia nopeasti. Tällä hetkellä Hesarin jutun johdosta alettiin heti käydä vilkasta nettikeskustelua golfpiste comin keskustelupalstalla. Sitä suorastaa ihmettelen, että kukaan ei ole vielä korkannut ei tällä asialla eikä millään toisella asialta seuran keskustelufoorumia.

MUSTIEN VUORTEN VARJOSSA

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Heikura yllätti. Hän on kaiken touhun ja tohinan keskellä saanut aikaan esikoisromaanin. Tästä tekosta on syytä onnitella ja samalla ihmetellä. Mistä hän repi ajan kirjoittamiseen, kun kentällä on riittänyt työtä vuorotta? Hallituksen puheenjohtajana hän on sisarensa Hanna Teerijoen kanssa pitänyt ohjat käsissä. Paljon on pitänyt vaikuttaa kulisseissa. Kaikki, minkä silmillämme näemme muutoksina kentällä, eivät ole syntyneet itsestään. Moniin asioihin on pitänyt saada kaupungin päättäjien hyväksyntä. 

Mitä Joukoon henkilönä tulee, hän oli nimenä tuttu minulle jo toimittaja-ajoiltaan. Hän työskenteli toimittajana Helsingin Sanomissa ja toimi Iltasanomien kirjeenvaihtajana Tukholmassa, Lontoossa, Budapestissa ja New Yorkissa. Hän ei kirjoittanut vain lehtiin, vaan teki uutisjuttuja myös televisioon. 

Henkilökohtainen tuttavuutemme alkoi siitä, kun Jouko ja Hanna tulivat 2001 yrittäjiksi Paloheinän jokamieskentälle. Alku ei ollut helppo. Monta vuotta tuhraantui yhtiön ja silloisen seuran välien selvittelyissä. Lopulta silloinen seura menetti kotikenttänsä ja tilalle perustettiin nykyinen seura. Kuten edellisessä kirjoitelmassani mainitsin, yhteistyö seuran ja yhtiön välillä toimii hyvin.

Uskon, että tässä tilanteessa Jouko saattoi jo hemmotella itseään ja ryhtyä kirjoittamaan. Seurauksena syntyi romaani. Toistaiseksi en ole sitä lukenut. Jonkinlaisen ennakkomaistiaisen sain, kun aivan sattumalta vaimoni näki 10.2.2011 Joukon haastattelun Aamu-TV:ssä. Harmittelin, että en nähnyt ohjelmaa, koska olin koiran kanssa aamulenkillä. Onneksi haastattelu tuli iltapäivällä uusintana.

Mustien vuorten varjossa on dramaattinen rakkaustarina ja ajankuva kommunismin jälkeisestä Itä-Euroopasta. Kysymyksessä ei ole dokumenttiromaani, vaikka taustalla olevat asiatiedot ovat tosia. Romaani on siltä osin fiktiivinen, että romaanit henkilöt ovat kuvitteellisia ja sama pätee myös kuvitteelliseen Akseli Gallen-Kallelan maalaukseen.       

Jouko viittasi haastattelussa omaan toimittajataustaansa: ”Raportoinnissa on oltava lämmin sydän ja kylmä silmä.”

Miten Jouko on pystynyt irtautumaan toimittajarutiinista, kun kirjoitti kirjan: ”Jos on sydän ja tunteet, ei voi olla puolueeton”, hän pohti. Kenen puolelle kirjan tekijä asettuu? Onko kirjan kirjoittaminen ollut terapiaa, jotta pääsee pois niistä traumoista ja kauheuksista, joita toimittajan työssään joutui kokemaan? Näitä voi pohtia, kun lukee kirjan ja valitsee puolen. Hyviä lukuhetkiä.

Matti Hara