Kun tökkii…

Cityn avauskisa on pidetty. Meitä oli mukana 33. Suurimmalla osalla tökki vähemmän tai enemmän. Kuulun viime mainittuihin. Oli armelias teko, ettei kilpailu- ja tasoitustoimikunta julkaissut kuin sarjojen kolme parasta. Avauasmitalistien nimet ja tulokset ovat seuran nettisivuilla.

Kaikille meille, joilla tökki, on vain yksi lääke. Se on harjoittelu. Niinpä kannattaa osallistua Cityn yhteistreeneihin. Niiden ajankohdat ovat seuran nettisivuilla. Hyvä Anna, Jani ja Jouni. Teillä homma pelasi. Kisan järjestelyissä mikään ei mennyt pieleen. Kaikilla oli hauskaa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Kenttätoimikunnan asioissa olen suorittanut osallistuvaa tarkkailua ja havainnointia. Kolme kertaa olen ollut liikkeellä.

Heti kentän avaamisen yhteydessä suoritin ensimmäisen kierroksen. Kapteeni Jukka piti asiallisena huomauttaa minulle kävelystä kentällä ilman mitään näkyvää tunnusta. Kuljin rangen laitaa ysiväylällä ja selin lyöjiin. Tämä oli kapteenilta asiallinen huomautus. Kapteeni katsoi aiheelliseksi mennä huomauttamaan parille kaverille puumailan käytöstä nelosväylällä. Tämän kapteeni Jukka teki pyynnöstäni ja hyvin asiallisesti. Voipa olla, että kaverien puumailojen käyttö oli pelkkä vahinko. Näin sivusta seuranneena asian tulkitsin. Itse moitiskelin tapausta, jossa pelikaveri löi pallon rangelta ysiväylällä. Kysyin lyöjän pelikaverilta, oliko lyöjällä green card? Lyöjää en sen kummemmin mennyt kyykyttämää. Hän itse tuli luokseni ja pyysi tekoaan anteeksi.

Toisen kerran olin kentällä havainnoimassa perjantai-iltana. Seurasin startterina toimivan Matiaksen toimia. Matias oli seisonut kolme tuntia helteisessä auringonpaisteessa. Käsivarrret ja kasvot olivat punaisina. Startterilla on käytössä koppi, mutta sen sisällä on yhtä kuuma kuin ulkona. Sateella mökki on hyvä, mutta tarvitaanko silloin startteria. Mielestäni hellevarjo, pöytä, tuoli ja kiikari voisi olla parannus. Matiaksen kanssa olin toteamassa, että jostakin syystä vuoroja jäi välistä pois. Kun caddiemasterin ja startterin välille saadaan puheyhteys, asia korjaantuu.

Yksi asia on tullut ehdottoman selväksi. Startterin tehtävässä on kaikkein tärkeintä, että hän päästää kentälle oikealla lähtöajalla. Tällä estetään kentän meneminen tukkoon. Lähtöväylillä voi olla hyvää tilaa, mutta suma kasaantuu loppuväylille. Tässä mielessä startterilta edellytetään harkintaa ja pelisilmää, mikäli laskee pelaajia kentälle lähtöaikojen ulkopuolella.

Kolmannen kerran tein havainnointeja sunnuntai-iltapäivällä. Rahikaisen Eeva oli ollut monta tuntia startterina. Eevan vaalea hipiä kumotti tulipunaisena kuin Matiaksella. Eevalla oli keltainen liivi päällä. Tämä näkyi pitkälle Kuustielle, kun olin tulossa kentälle. Eevalta sain toisen liivin, jonka puin päälleni ja lähdin seuraamaan porukan pelaamista kentälle.

Havainnointipaikakseni otin nelosväylän tiiauspaikan. Menin ojanvarressa olevan suojaverkon taakse. Mukanani oli kiikari, jolla saatoin seurata koko kentän tapahtumia. Mielestäni pelaaminen sujui hyvin. Kolmen tunnin aikana ei tapahtunut jumiutumista. Loppuväylillä oli muutamien minuuttien odotuksia, mutta tätä en pidä varsinaisena haittana.

Yhdessä asiassa näytti tökkivän. Kolmosen avauksista yksi pallo lensi yli suojaverkon suoraan kahden pyöräilijän eteen. Viisi takertui kolmosen avauksista suojaverkkoon ja pallot pyörähtivät verkosta nelosen tiiauspaikalle. Useita palloja tuli kohtisuoraan nelosen tiiauspaikalle, mutta ne jäivät muutamia metrejä lyhyiksi.

Oli erinomaista ja kiitettävää, että toiminnanjohtaja Janin perään kuuluttamaa FORE-huutoa käytettiin.

Nelosen tiiauspaikalla keskustelin pelaajien kanssa, olisiko jokin ratkaisu löydettävissä? Yleinen näkemys oli, että kolmisen metriä korkea suojaverkko kolmosen ja nelosen väliin saattaisi toimia. Suoja sijoitettaisiin siihen kohtaan, johon ihmiset jättävät bäginsä. Tässä on vähän samanlainen tilanne, josta kapteeni Jukka katsoi aiheelliseksi minua huomauttaa. Nelosen avaukseen valmistautuvat pelaajat ja oikeakätinen avaaja ovat selin kolmosen avaajia päin.

Myönteinen uutinen on, että turvaliiveihin on tulossa valvontaa osoittava teksti. Startteri ei liiviä varsinaisesti tarvitse, mutta seuran jäsenten päällä niitä toivoisi näkevän. Yhden tai useamman liivin näkyminen ja liikkuminen samanaikaisesti kentällä, lisää positiivista valvontaa.

Kun jossakin tökkii, ei pidä ketään silti kyykyttää.

Matti Hara