Kuultua ja saksittua

Jonna Heikkilä Koirat-lehden (Nro 4/2007) kolumnissaan: ”Ruotsalainen Härliga hund -lehti rustasi jutuntyngän tutkimuksesta, jonka mukaan kiusaaminen yleistyy internetissä. Eniten nälvimistä kärsivät koiranomistajat ja -kasvattajat. Palkintosijoille pinkovat myös golfarit ja kissanomistajat”. 

Muuttohanhien lisäksi ovat kentällämme haittoja aiheuttaneet golfpallon näköiset sienet. Pallojen havaitseminen ja löytäminen on tuottanut vaikeuksia. Lapsuudessani kuulin sienistä nimitystä ukonkuukunen. Ne ovat aivan samannäköisiä kuin lapsuuteni sienet ja television luonto-ohjelmassa näkemäni. Golfpallon kokoisten sienien lisäksi televisiossa näytettiin jalkapallonkin kokoisia sieniä. Niitä sanottiin maamuniksi ja myös akanpieruiksi. Kun vanhan ja jo ruskehtavaksi muuttuneen sienen päälle polkaisee, voi kuulla pienehkön tupsauksen.

City piti mestaruuskisat ja palkintojenjaon. Allekirjoittanut oli estynyt. En päässyt kisaan enkä palkintojenjakoon. Kisaa kävin tosin seuraamassa toisena kisapäivänä. Ensimmäisen päivän tulosten perusteella saattoi ounastella, että nuoriso iskee. Luotin silti, että Määttäsen Jukka panee kampoihin ja niinpä tekikin, mutta jokin rike hyllytti Jukan pois tulosluettelosta. Tuntien Jukan, teko ei ollut tahallinen.

Itse kisojen palkintojen jaossa oli mukana viitisenkymmentä Cityn jäsentä. Talo tarjosi kuoharit, koska kaikkien oli syytä iloita siitä, että puheenjohtaja Minna Hyrske oli selviytynyt voittajana syöpää vastaan käymänsä kisan. Soitin kentälle auringonlaskun aikaan ja puhelimeeni kuului sellainen meno, että klubilla oli ilta vasta nuori. Kuulin, että tilaisuudessa yhtiö ilmoitti, että eversti evp. ja sotahistorioitsija Matti Koskimaa saa yhtiöltä ilmaisen pelioikeuden niin pitkäksi aikaa kuin jaksaa pelata. Seura antoi samassa yhteydessä Koskimaalle ilmaisjäsenyyden.

Näillä toimenpiteillä sekä yhtiö että seura halusivat kiittää Koskimaata sotiemme veteraanien hyväksi tekemästään työstä. Miten yhtiö ja seura ottavat kannat Golfliiton lähettämään paimenkirjeeseen, jossa suositellaan sotiemme veteraaneille huomattavia alennuksia tai suorastaan vapautuksia peli- ja jäsenmaksuista. Se tultaneen ottamaan esille tulevassa syyskokouksessa. Tulkitsen, että seuran hallitus ottaa jo näin tuodun asian itsestään selvänä asiana syyskokouksen agendalle.

Luotettava lähteeni kertoi palkintojenjakotilaisuudesta, että Jukka Wahlroos oli pitänyt koskettavan puheenvuoron vapaaehtoistyöntekijöiden panoksesta seuran toiminnassa. Jukka oli ollut mestaruuskisassa startterina ja kehotti muitakin samaan toimintaan. Jukalla oli startterina aikaa jutella ja tutustua seuran jäseniin aivan uudella tavalla.

Suomen Golfliitto järjesti kentällämme 10. syyskuuta vammaisgolftapahtuman. Mukana oli vammaisgolfin sidosryhmiä; golfseuroja, vammaisjärjestöjä sekä liikunta- ja urheiluopistoja. Scramble-säännöillä pelattuun kisaan osallistui 17 täyttä joukkuetta. Kussakin joukkueessa oli kolme pelaajaa, joista vähintään yhden piti olla vammaisgolfari.

Ennen peliä Golfliiton puheenjohtaja Antti Peltoniemi esitti tervehdyksen, jossa mm. totesi, että Suomessa on tällä hetkellä noin 800-900 vammaisgolfaria, ja liitto tulee toiminnassaan ottamaan huomioon vammaisgolfarit. Tämä kannanotto on kiitoksen väärti. Puheenjohtaja ei päässyt kisaan mukaan. Muut työtehtävät odottivat. Samoin kävi Golfliiton hallituksen jäsenelle Teija Laitolle, joka on tunnetusti vuosia ollut vammaisgolfin ystävä ja tukija liiton hallituksessa ja Parempaa Golfia -toimikunnan puheenjohtajana.

Sekin tuli tilaisuudessa esille, että Suomen HCP Golf ry:n entinen toiminnanjohtaja Kari Heikkilä on siirtynyt täysin Golfliiton leipiin, ja hoitaa liitossa vammaisgolfiin liittyviä asioita seura- ja liittotasolla. Suomen Golfliiton joukkueen kipparina toimi keväällä työnsä aloittanut Risto Korpela. Kari Heikkilä paikkasi Teija Laiton paikan ja Golfliiton joukkueen vammaisgolfari oli vuosi sitten Kuusankoskella EM:n voittanut Jussi Nuorti. 

Tällä kokoonpanolla Golfliiton oli suoranainen pakko voittaa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinto. Näin myös tapahtui. Golfliitto voitti yhdellä pisteellä toiseksi tulleen Pekka Tarmion Golf-lehden joukkueen. Liikuntakeskus Pajulahden joukkue jäi kolmanneksi samalla tuloksella Golf-lehden-joukkueen kanssa. Keskinäinen kisa lankesi takautuvan tuloslaskennan perusteella Golf-lehdelle. Kisatulokset voi lukea Suomen Golfliiton kotisivulta:www.golf.fi/golfliitto/vammaisgolf. 

Liikuntakeskus Pajulahti ja Iitti Golf ovat lupautuneet järjestämään yhdessä ensi vuonna vammaisgolfin SM-kisan. Neljäs palkinto lankesi Pekka Aaltosen Hesarin joukkueelle arvonnan perusteella. Mielestäni palkinnot osuivat oikeisiin tahoihin ja kohteisiin. Sää oli mitä kaunein ja pelihuumori pulppusi. Kaikilla oli hauskaa ja vammaisgolfin asema vahvistui. Tämä olikin kisailun tarkoitus. Iloista pelikauden jatkoa, vaikka kenttähenkilökunta alkaa pikkuhiljaa panna kenttää talvikuntoon.

Matti Hara