Lassi Tilander klubi-illassa (22.8.2015)

Klubi-illassa 21.8.2015 oli kutsuvieraana golflegenda Lassi Tilander. Ennakkoon oletettiin, että klubitalo täyttyy kuulijoista. Oltiin varmoja, että perjantaisin Kososen Anssin vetämien mies- ja naistreenien jälkeen porukka jää kuulemaan Lassia. Näin ei valitettavasti käynyt. Syynä oli mitä ilmeisimmin sää. Oli mitä kaunein loppukesän ilta. Se oli päättyvän kesän kohdalla sellaista harvinaista herkkua, että väki halusi siitä täysin siemauksin nauttia ja jäi ulkosalle. Kukaan treeniporukoista ei tullut jatkoille klubi-iltaan.  Se oli ymmärrettävää, mutta toisaalta harmillista, koska jäivät paitsi Lassin valloittavista tarinoista. Me kymmenkunta nautimme illasta. Alkuverryttelyn jälkeen, otimme esille pari ajankohtaista kotikenttäämme liittyvää asiaa.    

Ensimmäinen koski hidasta pelaamista. Itse odotin Lassilta selkeätä näkemystä, mutta näin ei tapahtunut. Lassi ei yksioikoisesti tuominnut hidasta pelaamista, vaan hänen näkemyksensä lähti jotenkin siitä, että pelinä golfin luonteeseen kuuluu tietty korrektius. Lassin mielestä jo sillä nopeutetaan huomattavasti pelaamista, kun pelaaja tekee mielessään mailavalinnan jo ennen saapumistaan oman pallonsa luokse. Senkin Lassi totesi, että golfin säännöissä ei ole mainintaa hitaasta pelaamisesta samoin ei siitä, miten ja mihin harava pannaan hiekkaesteestä lyönnin jälkeen. Ohittamisen hän soisi tapahtuvan, mikäli edessä on tyhjä väylä ja toimenpide sujuvoittaisi etenemistä. Joten peräpeiliin voi välillä vilkaista.          

Toinen kysymys liittyi nelosväylään. Miten viheriön takana olevasta punaisilla paaluilla olevasta vesiesteestä vapaudutaan? Asiaa pohdittiin yhdessä ja tultiin siihen tulokseen, että sinne pitäisi tehdä dropping zone, pallon pudotuspaikka. Tätä kannatettiin. Pelaaminen saattaisi tällä toimenpiteellä nopeutua.

Mailoista ja mailojen varsista esitettiin kysymys. Lassi oli sitä mieltä, että ainoastaan draiverin kohdalla on tapahtunut selvästi havaittu muutos. Mailan pää on suurentunut ja materiaalin vaihtuminen puusta metalliin on saanut aikaan sen, että lyöntipituus mailalla on lisääntynyt. Mailan varren lyhentämisellä tai ottamalla otteen alempaa – se lisännee osumatarkkuutta palloon. Puttereista Lassi mainitsi, että hänellä on niitä kotona tusinan verran ja itse puttaaminen on yksi vaikeimpia golfin osatekijöistä. Hän mainitsi esimerkkinä nimeltä golfammattilaisen, jolta loppui hyvin menestynyt kilpaura, kun hän meni puttaamisessa täysin ”kipsiin”.      

Kysyttiinpä Lassilta, mitkä sadoista hänen pelaamistaan kentistä ja väylistä ovat mieluisimmat. Kentistä on ehdoton ykkönen St. Andrewsin Old Course. Siellä on jo 1700-luvulta lähtien pelattu golfia ja tämän voi aistia, kun pelaa siellä. Mieluisin väylä on Lassin oman kotikentän Talin kakkonen. 

Juttujen kertojajana ja tietäjänä Lassi on ylivertainen. Klubi-illassa olleita juttuja en lähde siteeraamaan. Tekisin vääryyttä. Lassin jutut on kuultava livenä. Juttuja riitti klubi-illassa. Onpa hän kirjoittanut Suomen ensimmäisen golfiin liittyvän vitsikirjan 1987 Fore! (Recallnmed Oy)  

Kaskukirja Fore!:ssa on jopa vastaus kentällämme vellovaan ajankohtaiseen keskusteluun ns. hitaasta pelaamisesta.  Golf on peli, jossa maailman hitaimmat ihmiset ovat aina edessäsi ja maailman nopeimmat takanasi…

Matti Hara