Messubongauksia (10.3.2014)

Helsingin Messukeskuksessa pidettiin 7-9.3.2014 GoExpo messut. Kysymyksessä oli vuosittain pidetty messutapahtuma, jossa eri urheilu- ja liikuntapalvelujen tarjoajat ovat esillä ja suuntaavat sanomansa tietyille kohderyhmille. Tänäkin vuonna oli tarjolla erikoistarjouksia ja koukutuksia kuntoilijoille, polkupyöräilijöille, palloilijoille, retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille. Oma halli oli varattu hevosurheilulle. Mielenterveys- ja luontoliikkujille oli kuva & kamera -tapahtuma. Itselläni ei ollut tarkoitus lähteä messuille, koska oma kiinnostukseni lopahti muutama vuosi sitten. Sitä ennen olin vakiokävijä ja kohteenani oli golfosasto.

Tänä vuonna lähdin. Syynä oli Golf Digest GolfLehti ja Teemu Tyry, joka päätoimittajana on vastannut kahdesta viimeksi ilmestyneestä lehdestä. Varsinkin jälkimmäinen lehti oli tosi hyvä. Tapasin Teemun juontamassa Golf+ Areenalla. Siellä PGA-prot antoivat golfopetusta Trackman-mittauslaitteella. Kävin esittämässä nimimerkillä yksi monien puolesta kiitokset Teemulle hyvin alkaneesta lehden toimittamisesta. Kun samassa paikassa esiteltiin mailafittausta, sain Teemun välityksellä asiantuntevia neuvoja lyhyemmistä mailavarsista. Tästäkin asiasta on juttu uusimmassa GolfLehdessä. Hanna Teerijoki suosittelee minulle lyhyempiä mailan varsia tai otetta vähän alempaa varresta. Kysy Hannalta lisää, mikäli olet asiasta kiinnostunut.

Messuilla tein pikakierroksen. Suomen Golfliiton näyttelyalue oli heti ensimmäisenä, kun laskeutui portaat alas itse näyttelyalueelle. Suomalaisten golfkenttien ja seurojen nimiä en nähnyt. Tilalla oli pitkä rivistö golfmatkailua ja sekin suuntautui ulkomaille. Ehkä kentillä ja seuroilla ei ole tarvetta lisäjäseniin. Pelkkiä jäsenyyksiä saa ilman pelioikeuksia. Botnia Golfille kaukojäsenyydet oli mitä tuottavin varainhankintakeino. Nyt samalla konseptilla on muita. Paloheinä on visusti pysynyt tästä erossa.

Paloheinä oli messuilla yhtiönä ja seurana paikalla. Tarjolla oli Hannan tekemä ja Gummeruksen kustantama golfopas, ja erikoistarjouksena sitä sai messuhintaan 25 euroa. Tiesin jo viime vuoden puolella Hannan tulossa olevasta uudenlaisesta oppaasta. Näin sivuvedoksen. Se näytti hyvältä ja jäin odottamaan valmista tuotetta.

Opasta selailin messuilla ja hyvältä näytti. Kysymyksessä on tyystin erilainen opaskirja. Se perustuu kuviin ja niiden avulla selviävät golfin osatekijät putista svingiin. Aikaisemmin lukemissani vastaavissa oppaissa teksti tavallaan hukuttaa varsinaisen asian. Hannan opaskirja toimii aivan toisella tavalla. Tässä pätee viisaus: suomalainen uskoo vasta, kun näkee. Messuilla Hannan kirja kiinnosti ja monet sen ostivat.

Paloheinän lisäksi oli toinen näyttelypaikka, johon silmäni iskeytyi. Kysymyksessä oli Laajasalon jokamiesgolfkentän ja Helsingin Golf Miehet ry:n (HGM) osasto. ”Teemun lehdessä” oli tieto, että Suomen Golfliitto tukee 14 seuran juniorityötä ja liitto oli HGMlle myöntänyt 5000 euroa seuratukena junnutyöhön. Menin onnittelemaan ja samalla muistelimme 1990-luvun alkua, kun kävin Laajasalossa saamassa ensi tuntumat golfkenttään. Ei tarvinnut green cardia.

Jaana ja Petri Kiikka alkoivat 1990 kentän yrittäjiksi. Sain tietää, että HGM ry oli vuodesta 1964 pitänyt Laajasaloa kotikenttänään, mutta ei hakenut Golfliiton jäsenyyttä vasta kun toista vuotta sitten. Silloin asia tuli ajankohtaiseksi, kun Golfliitto edellytti, että vain Golfliittoon kuuluva seura itse tai seuran valtuuttama henkilö voi ottaa vastaan green card suorituksia. Hyväksytyllä green cardilla voi hakea golfseuran jäsenyyttä ja saada seuran kautta Golfliiton tasoituskortin ja oikeuden pelata omaa tasoitustaan vastaavilla liittoon kuuluvilla kentillä.

Helsingin Golf Miehet ry (HGM) hyväksyttiin 8.3.2013 Suomen Golfliiton jäsenseuraksi. Nyt seurassa on 100 jäsentä. Onneksi Laajasalon ei tarvinnut käydä Suomen Golfliiton kanssa samanlaista liittymisrumbaa kuin me muutama vuosi sitten Paloheinässä. Golfliitossa ovat puhaltaneet muutoksen tuulet.

Laajasalon kentällä on muuten oma ja mielenkiintoinen historia. Pieni miesporukka rakensi Kulosaareen joskus 1950-luvulla pienimuotoisen golfkentän, kun silloisessa Helsingissä oli vain Talin golfkenttä eikä sinne päässyt ihan kuka tahansa pelaamaan. Oli hyvä kuulua Eljas Erkon lähipiiriin. Golfkenttä ei saanut jäädä Kulosaareen, vaan joutui siirtymään pois kunnallisen rakentamisen tieltä. Uusi paikka löytyi kaukaa Laajasalosta. Siellä oli metsän takana merenrantaniitty. Siellä alettiin pelata 1959.

Golfliiton toiminnanjohtaja Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi koikkelehti kyynärsauvoilla tervehtimään Kiikkoja ja keskeytti muistelumme. Siirryin syrjään ja lähtiessäni kuulin, että Petri oli telonut polvensa laskettelurinteessä. Mitä opimme? On syytä varoa laskettelurinteitä ja odotella vain kiltisti golfkenttien avautumista. Suosittelen talvella laskettelun tilalle vaikkapa sauvakävelyä.

Messuilta poistuin Suomen Golfliiton osaston kautta. Tapasin Asko Arkkolan. Kun kerroin olleeni laajasalolaisten kanssa juttusilla, Asko kertoi, että hän ja Kari Salonen ajelivat joko 1956 tai 1957 Karin Vespalla Kulosaareen pelaamaan ja arveli että kenttä olisi voinut olla nykyisen Itäväylän alla siinä kohdassa, missä nykyisin on tennishallit. Siis kuka Asko ja Kari?

Nuorelle polvelle tiedoksi, että Asko ja Kari olivat tulevia Suomen golfmestareita. He kävivät Kulosaaressa, vaikka muuten vaikuttivat Talissa, jossa olivat ”Talin herrojen” mailapoikina ja saivat toisinaan kokeilla pallonlyömistä. Talin, Helsingin Golfklubin (HGK), jäseniksi heidät hyväksyttiin paljon myöhemmin. Asko nimitettiin syksyllä Lassi Tilanderin kanssa Talin kunniajäseniksi. Ei siis mitä tahansa golfvispaajia. Luulenpa, että Lassikin on saattanut käydä Kulosaaressa. Kysyn asiaa, kun Lassi tulee Paloheinään. Sovimme pelaamisen messuilla.

Messuilla tapasin Askon lisäksi Golfliiton entisen toiminnanjohtajan Jorma Huhtasen. Hän aloitti myös golfaamisen Kulosaaressa. Golfliiton osastolla oli näyttävästi esillä jo kesäkuun alussa pidettävä Kansallinen Golfliiton teema. Tänä vuonna se on perhe. Vuosi sitten teemana oli tuoda kaveri pelaamaan. Paloheinä Golf Oy ja Helsinki City Golf ry ovat kumppaneina varmasti mukana perhetapahtumassa. Kenttä on muuten huippua, mutta oikotie metsän läpi olisi tallattava sellaiseen kuntoon, ettei kompastele juurakkoihin. Vetoan, että kaupunki tulisi hätiin.

Matti Hara