Orkideoita, ruusuja ja risuja

Jaossa on orkideoita, ruusuja ja risuja. Tarkoitukseni on kukkaiskielellä palauttaa mieleen joitakin keskeisiä vuoden aikana sattuneita tapauksia, joilla on vaikutusta Cityn tulevaan toimintaan. Mielessäni on seuran syyskokous. Sen pitopäivä ei ole vielä tiedossani, mutta se on ehdottomasti vuoden tärkein tapaaminen.

Syyskokouksessa tehdään henkilövalinnat ja lyödään lukkoon toimintasuunnitelma budjetteineen. Ken ei ole paikalla, hän saa tyytyä läsnäolevien päätöksiin. Turha on ensi kesänä rypistellä ja moittia seuran päättäjiä ja toimintaa, jos herne tulee nenään ja löysät housuihin.

Sylillinen kiitosruusuja Annalle ja hänen kanssaan koko kesän työtä puskeneelle kenttähenkilöstölle. Kesä ei ollut helppo. Kenttä oli talven jäljiltä kuin kuivunut tulvaniitty. Griinit ja väylät olivat läiskikkäitä ja laikullisia talvipolteeesta. Range lainehti pitkään veden alla. Sataan vuoteen Suomessa ei ole ollut yhtä kuivaa kesä kuin kulunut oli. Ensimmäiset kunnolliset vesisateet tulivat vasta syyskuussa. Se virkisti kentän. Harmi, että kausi päättyy, kun kenttä on loistokunnossa.

Ruusun saa Cityn johtotroikka, Hanna, Minna ja Tor. Olette hoitaneet hyvin leiviskänne. Te perustitte seuran, rekisteröitte sen ja taistelitte seuralle liiton jäsenyyden.

Tästä on hyvä jatkaa. Olemme yhtiön kanssa kasvattamassa uusia golfareita. Yhtiö kurssittaa, ja me otamme jäseniksi uusia jäseniä sitä mukaa kuin vapautuvia jäsenpaikkoja ilmaantuu. Tällä hetkellä jäsenkatto (reilut 500 jäsentä) on saavutettu. Jäsenmäärää ei pidä ylittää, koska uusien ja aloittelevien golfareiden tulee päästä kentälle pelaamaan. Onhan kysymyksessä jokamieskenttä.

Cityssä on pidettävä huoli, että seura ei ukotu ja akotu meistä eläkeläisistä. Tämä vaara on todellinen. Meitä yli seitsemänkymppisiä alkaa olla jo melkoinen liuta. Tätä ikääntymiskehitystä osoittaa sekin, että terassiparlamentissa ollaan sitä mieltä, että yli seitsemänkymppisille tulisi kisoissa olla oma sarjansa.

Risuja en tohdi jakaa. Kulunut vuosi on kulunut totuttelemisessa ja uusien asioiden oppimisessa. Liiton jäsenyys tammikuussa teki meistä vasta oikean golfseuran.

Liiton jäsenyyden jälkeen polkaisimme pikavauhdilla toiminnan käyntiin. Seuran johto jatkoi entisessä kokoonpanossa. Nimesimme vain toimikunnat. Halukkaita niihin oli vaikea löytää. Joihinkin toimikuntiin ei ollut minkäänlaista tunkua. Valintatavasta johtuen jonkun toimikunnan passiivisuudesta ei kuitenkaan pidä vielä vetää turhan ankaria johtopäätöksiä. Todelliset osaajat ja vetäjät valitaan vasta tulevassa syyskokouksessa.

Seuran naiset voisivat jo nyt saada ruusunsa. Nuorilla miehillä voisi olla näytön paikka. Meidät yli seitsemänkymppiset voisi jo vähitellen vapauttaa. Uskon, että Torin Anja ja minun Liisani ovat samaa mieltä. Golfaamista me emme tietenkään lopeta. Meille ikääntyville nykyisen kunnon ylläpitäminen on tärkeää ja golf tässä mielessä mitä parhainta liikuntaa.

Muutaman orkidean olen varannut. Ojennan ne Golfliitolle, kaupungin viranomaisille ja kunnallispoliittisille päättäjille sekä kenttää ylläpitävälle Paloheinä Golf Oy:lle.

Golfliitto ansaitsee sinivalkoisen orkidean siitä, että pitkään kestäneiden ketkuttelujen jälkeen liitto tammikuussa hyväksyi Helsinki City Golf ry:n jäseneksi.

Kaupungin suunnitteluvirasto ja kaupunkisuunnittelulautakunta puoluepoliittisine tahtoineen saavat monivärisen orkidean. Virasto teki huolellisen pohjustustyön ja kuuli kansaa sekä asiantuntijoita. Lautakunnalla oli elokuussa helppo tehdä yksimielinen päätös kentän laajentamisesta.

Yhtiö saa vihreämustavalkoisen orkidean hyvin alkaneesta seuran ja yhtiön yhteistyöstä. Golf on yhteinen asia. Kitkoja ja ristiriitoja ei ole ollut. Seuran ja yhtiön välit on oltava nyt ja tulevaisuudessa luottamukselliset. Mahdolliset ristiriidat tulee ennakoida ja välttää. Olemme yhteistyökumppaneita. Seuralla ei ole varaa hötkyillä ja menettää kotikenttäänsä, jonka menettäminen merkitsee samalla liiton jäsenyyden loppumista. Yhtiölle seura on tärkeä. Se saa mm. pelikausimaksuista keväisin pesämunan kesän toiminnalle. Joten samassa veneessä ollaan.

Golfaaminen kentällä jatkuu ainakin lokakuun puoleen väliin. Kenttähenkilökunnan suunnittelema crosscountry-kisa pelataan 14. lokakuuta. Nyt kisa alkaa aamukymmeneltä. Vuosi sitten kisa jouduttiin keskeyttämään pimeyden johdosta.

Esitän vielä toiveen. Hallitus voisi järjestää crosscountry-kisan yhteyteen jäsenillan, jossa käytäisiin syyskokouksen pohjustuskeskustelu. Tilaisuuden jälkeen hallitus voisi helposti laatia syyskokoukselle esityksen tulo- ja menoarvioksi vuodelle 2007. Myös ehdokasjäsenet voisivat olla selvillä jo jäsenillan jälkeen.

Matti Hara