Pahiksessa etuysi ja takaysi Hietsussa (26.6.2015)

Pahiksen vappupippaloissa kerroin Jouko Heikuralle Hietsun hautausmaan salaperäisestä haudasta. Olin sitä mieltä, että siitä voisi syntyä virike uuden kirjan tekoon. Joukolta on ilmestynyt kaksi kirjaa ja kolmas (Asemapaikka New York, Gummerus 2015) odottaa kustantajalla lähtöstarttia myyntiin. Sitä odotellessa oletin, että Jouko jo mielessään etsiskelee uutta aihetta. Otin asian puheeksi eikä se mielestäni mitenkään rikkonut vapun iloista tunnelmaa. 

Kysymyksessä on nimetön hauta, johon liittyy rakkaustarina. Se selvisi Voitto Virolle, kun hän teki 1967 opasta Hietsun hautausmaalta. Viro kohtasi metrin korkuisen hautakiven. Siinä ei ollut nimeä, vaan  latinakielinen lausuma: Victurosque de icelanta, ut vivere durent, felix esse mori, joka suomennettuna on: Jumalat ovat salanneet eläviltä kuolemisen onnen, jotta he jaksaisivat elää

Viro aloitti vuosia kestäneen salapoliisityön. 

Rikkaan Borgströmin suvun Arthur Hjalmar Travers-Borgström rakastui ompelijatar Anna Augusta Margareta Fahlströmiin. He olisivat halunneet solmia avioliiton, mutta se kariutui siihen, kun Borgströmien suku ei sitä hyväksynyt.  Suhde kuitenkin jatkui. Viro ei ollut satavarma siitä syntyikö heille lapsi. Viro silti olettaa, että lapsi adoptoitiin jonnekin. Viro pohjaa oletuksena kummiuteen, kun syntyneen lapsen kummeiksi on pantu Arthur Travers-Borgström (14.9.1859-3.2.1927) ja Sakari Topelius (14.1.1818-12.3.1898).    

Viro selvitti, että ompelijatar sairastui keuhkotuberkuloosiin ja menehtyi Tukholman Karoliinisessa sairaalassa. Tästä on todisteena Arthurin maksama sairaalalasku. Rakastettunsa tuhkan hän toi Suomeen ja se kätkettiin silloin Hietaniemen hautausmaan etäisimpään kolkkaan. Arthur maksoi hautapaikan ikuisiksi ajoiksi. Tämän vuoksi se on säilynyt tähän päivään.   

Itse kohtasin tämän haudan ja siihen liittyvän tarinan, kun haastattelin Viroa radioon. Se oli uskomaton, mutta kiehtova tarina, joka panee vähintään mielikuvituksen lentoon. Tarkoitukseni oli palata uudelleen tälle hautakummulle ja tehdä siitä dokumentti televisioon, mutta se jäi valitettavasti tekemättä. Asia kiinnostaa ja vaivaa mieltäni edelleen.

Asia ei jäänyt vappuun. Jouko ehdotti, että pelaisimme etuysin Pahiksessa ja takaysin Hietsussa. Nyt se on tehty.

Hiippailin aamuseitsemäksi Pahikseen. Kiersimme kentän. Jouko käveli. Minä kruisailin golfautolla, koska fysiikkani tällä hetkellä estää rivakan kävelyn. Joukon kanssa on aina kiva pelata. Niin tälläkin kerralla. Utelin samalla yhtiön kuulumisia. Muuten menee hyvin, mutta naisten vessasta katoavat vessaparirullat. Siivoojat ovat ihmetelleet ja viestineet katoamisista yhtiölle. Miesten vessassa ei näin tapahdu. En tiedä, pitäisikö vessarullien katoamiselle itkeä vai nauraa. 

Mitä kenttään tulee, se on hyvässä kunnossa. Par kolmosten griineissä on silti huolen aihetta ja varsinkin vitosen griinissä. Oli paljon korjaamattomia jälkiä. Katkenneet tiitikut voisi kerätä ja panna ne keruukuppeihin. Havaintoni perustuvat vain kolmeen kierrokseen, jotka toistaiseksi olen kiertänyt.

Pahiksen ysin jälkeen hörppäsimme kahvit uuden nimen saaneessa kahvila-ravintola Paloheinässä. Lähdimme takaysille Hietsuun. Se oli eräänlainen pitkä ja yhdistelty ysi, jos asiaa lähestyy hautakohteiden määrällä.    

Ensin suuntasimme Borgenströmien sukuhaudalle. Kantaisänä on kauppaneuvos ja jälkeläisiä on aina viime päiviin siihen haudattu. Yksi haara ainakin puuttuu ja ihmetyttää. Miksi kauppaneuvoksen vanhinta poikaa Johania ei ole haudattu sukuhautaan, vaan omaan hautaan brittiläisen puolisonsa Alice Traversin ja poikansa Arthurin kanssa. Jotain salamyhkäistä tässä on. Ehkä Jouko selvittää, kun asuukin Englannissa. Viro oli nimittäin sitä mieltä, että edellä mainittu lapsi olisi adoptoitu Arthurin äidin sukulaisille.

Eräänlaisen hämmennyksen vallassa suuntasimme kulkumme pääkäytävälle ja Karjalaisten muistomerkin jälkeen kapusimme kumpareelle ja löysimme salaperäisen haudan. Tuskin olisi löytynyt ilman Viron loistavaa opaskirjaa. Kun Viron ensi käynnistä haudalla oli 1992 kulunut 25 vuotta. Kirjoittaessaan 1976 hautaoppaan toisen painoksen esipuhetta, hän mainitsi, että oli omassa selvittelytyössään vasta alussa. Sama koskee omaa suhdettani tähän hautaan. Siitäkin on jo 28 vuotta, kun haastattelin Voitto Viroa.

Jätimme haudan. Kuljimme Eino Leinon haudan kautta ennen kotimatkaa. Hautapaadessa luki Leinon omin sanoin:

On elon aika lyhyt kullakin.
Siis palakaamme lieskoin leimuvin,
Tulessa kohotkaamme korkealle!
Maa maahan jää,
Mut henki taivahalle.

Matti Hara