Psyykkinen entropia (19.07.2014)

Mikko Ilonen oli mukana tämän vuoden The Openissa. Ennen kisaa odotukset olivat hurjan korkealla. Yle lähetti oman urheilutoimittajansa paikalle. Yle ei halunnut missata, kun Mikko pesee koko maailman golfeliitin. Nyt se tapahtuu. 

Ensimmäinen päivä (17.7) herätti lupauksia ja toiveen täyttymistä. Mikko jakeli rentoutuneena nimikirjoituksia ja uhkui peli-intoa, kun käveli avaukseen. Avaus ykköstiillä meni nappiin. Mikko nautti pelaamisesta. Yön aikana laadittu uusi pelistrategia toimi. Kun ei ollut links-kentän tavallista tuulihaittaa, Mikko hyökkäsi aggressiivisesti The Royal Liverpoolin kentän kimppuun ja oli 16. sijalla ensimmäisen pelipäivän jälkeen. Sijoitus oli loistava hyökkäyspaikka seuraavalle päivän koitokseen. Kärki oli saavutettavissa. Tiger Woods oli lyötävissä parin lyönnin päässä. Kärjessä Rory Mcllroyn kantti ei kestä ja putoaa Mikon tykityksessä kuin eno tuohiveneestä. Tähän me fanaattiset Mikon fanit uskoimme.

Seuraava päivä (18.7) valkeni, mutta kalpaten Mikolle. Royal Liverpoolin kenttä selätti Mikon. Korttiin tuli kuusi bogeyta ja niillä ei näissä mittelöissä mennä eikä menty jatkoon. Tigerkin nieli samaa pettuleipää kuin Mikko, mutta selvisi viimeisten joukossa loppukierroksille. Roryltä meni ensimmäisellä väylällä askelmerkit pieleen, mutta hän kokosi itsensä ja sai flow´n jatkoväylille ja välttyi psyykkiseltä entropialta. Kärkipaikka säilyi. 

Mikkoon sen sijaan iski psyykkinen entropia. Voin kuvitella, että henkisenä kipuna se on samaa luokkaa kuin toista kertaa tänä kesänä sairastamani kihti. On tunne kuin jokin skorpionia muistuttava pitkäkyntinen ja suusta tulen liuskoja syytävä ötökkä raatelee ukkovarvasta. 

Eikö pääkoppa kestänyt Mikolla? Lämmittely meni nappiin. Pallo lensi hyvin ja pitkälle. Siinä kävi silti kuten niin monille pitkälyöntisille ennen Mikkoa ja tulee muillekin käymään. Pitkälyöntisille hurrataan avauksissa, mutta harvemmin he seisovat palkintopallilla. Pitkillä lyönneillä on se valitettava taipumus, että pallo lentää pitkälle ja siellä pöpelikköön.

Kihtini vuoksi olen ollut karanteenissa kaksi viikkoa. Kun tämä ja sitä edeltänyt kihti-isku otetaan mukaan, olen käytännössä ollut pelaamattomassa paikassa koko kauden. Kihti on estänyt  kävelemisen, mutta ei istumista. Olen lukenut päiväkirjojani. Totesin, että 14.5.1996 osallistuin Helsingin seudun opiskelijoiden asuntosäätiön HOAS:n kutsuturnaukseen Espoon Ringsidessa. 

Caddieni kanssa kävin kisaa edeltävänä päivänä nuotittamassa väylät. Kisassa jätin draiverin ja puukolmosen pois maila-arsenaalistani.  Päätin niiden tilalla käyttää rautanelosta. Rautaykkönen oli vasta hankinnassa.

Päiväkirjassani on useiden sivujen seikkaperäisen selvitys. Käyn läpi jokaisen väylän. Flow ei tullut, vaan sama psyykkinen entropia kuin nyt Mikolle. Silti olen edelleen Mikon fani. Olen suomalainen.

Matti Hara