Rahaa ja rakkautta

Naisammattilaiset (LPGA) iskivät palloa helmikuun alussa Australiassa. Minni tuli kisassa kolmanneksi. Luulin, että tästä alkaa Minnin uusi paluu huipulle, mutta jo seuraavassa kisassa sijoitus räpsähti. Yksi yksityiskohta tv-selostaja Teemu Tyryn Sydneyn kisaselostuksessa kiinnitti huomioni. Sydney Golf Clubissa on 5000 jäsentä. Se on melkoinen joukko. Jäsenten määrä on sen verran mittava, että kaikki eivät varmasti mahdu samaan viikkokisaan, ellei sitä käydä globaalisena nettikisana. Silloin suomalaiset etäjäsenetkin voivat osallistua.

Sydney Golf Clubin jäsenmaksuista kertyy iso potti rahaa. Olen vakuuttunut, että joukossa on runsaasti etäjäseniä muualtakin kuin Suomesta. Rahanhankintamielessä australialainen bumerangimalli on helppoa rahantuloa. Ei tarvitse muuta kuin liittää bumerangiin rahastuspyyntö ja heittää jäsenkortti bumerangina takaisin, kun maksu on tilittynyt seuran kasöörille. Pelikauden aikana tasoitukset hoituvat netillä.

Meillä Suomessa Botnia Golf on ollut etäjäsenistään tunnetuin, ja hoitanut etäjäseniä vuosia. Jäseniä Botnialla on puolta vähemmän kuin Sydneyllä. Vuoden 2006 kenttäoppaassa mainitaan Botnian jäsenmääräksi 2641 maksavaa jäsentä. Etäjäsenten määrä ei ole tiedossani, mutta lonkalta arvioiden heitä voisi olla parin tuhannen pintaan. Liittymismaksua ei ole. Aikuiset maksavat 100 euroa ja junnut 50 euroa vuodessa.

Botnian etäjäseniä olen tavannut Paloheinässä. Toistaiseksi en ole kohdannut Paloheinässä botnialaista, joka olisi käynyt korkkaamassa kotikenttänsä, vaikka kenttäoppaassa on selkeä ajo-ohje. Kauhajoen keskustasta 8 km Isojoen suuntaan.

Nyt Botnia on saanut kilpakumppanin Vihdistä. Vihti pölli idean suoraan Botnialta. Vihtiläiset ovat todenneet, että etäjäsenhankinta kannattaa ja miksi vain Botnian annetaan siitä hyötyä. Botnialla ja Vihdillä ei kysymyksessä ole liiketaloudellinen toiminta, joten siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Vihti panee oman asiansa jakeluun seuraavasti: ”Unohda ´etäjäsenyys´ ja liity jäseneksi Vihti Golf Clubiin pelkällä jäsenmaksun hinnalla (EI LIITTYMISMAKSUA). Sinun ei tarvitse välttämättä ottaa kausipelioikeutta tai 10-korttia päästäksesi seuraan jäseneksi. Riittää kun täytät jäseneksi liittymislomakkeen täällä kotisivuilla ja suoritat jäsenmaksun 70 euroa (35 euroa junioreilta s. 1986-) Vihti Golf Clubin tilille. Uudet jäsen- ja tasoituskortit ovat noudettavissa Vihti Golfin Caddiemasterilta 1.4. alkaen.”

Vihti päätti muuttaa kaiken siinä missä Niemi muuttaa kaiken ja Vierumäki tarjoaa ympärivuotisen golfin. Vihti jopa panee rahastuksen Botniaa paremmaksi. Vihti edellyttää, että jäsenkortit on käytävä hakemassa Vihdistä. Sitä en tiedä, miten menetellään, jos etäjäsen asuu Munnikurkkiossa Hetan takana Norjan rajalla. Todennäköisesti Vihti perii jäsenkortin postituskulut ja postituskulut säästyvät seuralle.

Vihdin 70 euron etäjäsen saa Golfliiton aikuisjäsenyyden (15 euroa) ja Golflehden
(13 euroa). Loppu 42 euroa on puhdasta toimintaan liittyvää tukirahaa. Se kilahtaa kassaan samalla periaatteella kuin jesuiitoilla aikoinaan. Kun raha arkkuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa… Tässä tapauksessa kassa on sama kuin seura ja taivas sama kuin Golfliiton jäsenkortti ja Golflehti.

Henkilökohtaisesti en koskaan ole hyväksynyt etäjäsenyyttä. Meillä Paloheinässä on oppirahat maksettu. Silloisen seuran ja yhtiön sukset menivät ristiin, kun seurassamme vaadimme hankalien neuvottelujen päätteeksi jopa ilmaista pelaamista kentällä. Se oli tyystin mahdoton ajatus. Tähän mahdottomuuteen voidaan helposti päätyä, elleivät seura ja yhtiö pidä ja näe toisiaan yhteistyökumppaneina. On hyvä muistaa, että meillä yhtiö on viimeisen päälle joustanut ja ottanut omaan piikkiinsä sellaisiakin kuluja, jotka seuralle kuuluvat.

Vaikka Vihti herätti karhun ja kaataa sen heti pesäaukkonsa eteen, me emme lähde samoihin peijaisiin. Toivottavasti tämä ei tule edes kenenkään cityläisen painajaisunissakaan mieleen. Meillä seuran ja yhtiön välinen malli on selkeä. Etäjäseniä me emme ota. Seuran odotuslistalla on jonkin verran ihmisiä. He pääsevät Cityn jäseneksi heti niiden henkilöiden tilalle, henkilöiden, jotka eivät tammikuun loppuun mennessä suorittaneet kauden 2007 pelimaksua yhtiölle. Maksamattomat katsotaan eronneiksi ja uudet otetaan tilalle. Näin on sovittu.

Matti Hara