Salama tappoi golfarin (15.07.2014)

Salama tappoi 14.7. golfarin Joroisissa Kartanogolfin kentällä. Lähestyvän ukkosrintaman takia neljän ryhmä oli poistumassa kentältä, kun salama iski golfkärryyn. Mies kuoli välittömästi. Toiset selvisivät säikähdyksellä. Tänään asia oli aamun lehdissä. Helsingin Sanomat kirjoitti suruliputetun kuvan kera tapauksesta. Luin selostuksen ja toinen vastaava tapaus muistui mieleeni.

Salon Seudun Sanomien päätoimittaja oli kolmen muun kanssa pelaamassa Wiurilan golfkentällä.  He näkivät, että runsaan kymmenen kilometrin päässä lähestyi ukkosrintama. He eivät pitäneet kiirettä ja uskoivat, että ehtivät hyvin pois ennen sadetta. Kun he olivat puttaamassa viheriöllä, he näkivät salaman iskevän maahan. Jyrinää ei kuulunut. Muutamien sekuntien kuluttua pamahti heidän jalkojen alla ja lensivät selälleen. Salama oli luikerrellut kentän vesijohtoverkostoa pitkin heidän jalkojen alle ja purkautui ulos. Onneksi mitään ei sattunut heille. Tämä tapahtui parikymmentä vuotta sitten.

Wiurilan ja Joroisten tapaukset opettivat sen, että ukkoseen pitää suhtautua vakavasti. Näin tehdään maissa, joissa ukkostaminen on yleisempää kuin Suomessa. Yhdysvalloissa ei edes päästetä kentälle, jos sääennuste lupaa ukkosta. Toisinaan siellä silti ennuste pettää ja pelaajat pääsevät kentälle. Silloin soitetaan sireenillä ukkoshälytys ja heikkokuuloisia varten on käytössä eri puolille kenttäaluetta sijoitetut hälytysvalot. Näin tehdään Jenkkilässä. 

Jorosten Kartanogolfin toimitusjohtaja mainitsee Hesarin artikkelissa, että Kartanogolfissa ukkosessa pelaamisesta varoitetaan green card -kurssilla. Se kuuluu golfetikettiin. Soitto Pahikseen vakuutti samaa. 

Caddietiskillä on pysyväisohje. Meillä ei ole hälytyssireeniä eikä vilkkuvaloja, vaan lähestyvästä ukkosrintamasta mennään yleensä golfautolla varoittamaan pelaajia. Näin menetellään, koska  metsäsaarekkeen taakse hälytyssireenin ääni ei välttämättä kantautuisi. Ukkosrintamalla on sateen ja salamoin ohella sekin kummallinen ominaisuus, että rintama nousee vastatuuleen. On kuitenkin muistettava, että ukkosen lähestyessä jokainen liikkuu kentällä omalla vastuullaan mukanaan annos tervettä järkeä.

Matti Hara