Se on K-16

Seuran kevätkokouksessa olleet muistavat, miten miesten suupielet venähtivät apposen ammolleen, kun Petri Huhta ilmoitti, että hän on halukas vetämään miestoimikuntaa. Oliko kysymyksessä pelkkä huuli tai totta? Itse suhtauduin skeptisesti asiaan. Onhan tästä asiasta puhuttu vuosia. Ensimmäiset keskustelut tavallaan käytiin jo ennen seuran syntyä. Kun sukset menivät ristiin silloisen seuran, Paloheinä Golf ry:n ja yhtiön välillä, oli harkinnassa perustaa jonkinmoinen neuvottelukunta tai klubi. Olipa klubilla nimiehdotuskin. Se oli Big Horn Club. 

Nimi juontui siitä, että klubitalossa siihen aikaan vaikutti erinomainen pihvipaikka Big Horn. Asia jäi, kun perustettiin Helsinki City Golf ry, joka syksyllä täyttää kymmenen vuotta.  Oletin, että käyköhän tässä samalla tavalla. Jäin odottamaan jatkoa. Jotain alkoi sitten tapahtua, kun kutsu ilmestyi pari viikkoa ennen Jussia nettiin. Kimmo Rantanen huolestui ja kirjoitti seuran keskustelufoorumille. Miksi oli osanottajarajoitus? Tämä asia sai järkeen käyvän selityksen. Jos kaikki seuran miesjäsenet, vauvasta vaariin, änkeävät klubitalolle, niin paikat käyvät ahtaaksi kuin Pielaveden kirkossa. Oli vielä toinenkin syy henkilörajoitukseen. 

Petrillä oli saanut kaksi sponsoria. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas oli luvannut tarjota ilmaista kukkojuomaa joka janoon ja Polarica/Lapin Liha ilmaisia Lapin herkkuja joka nälkään. Ellei olisi ollut minkäänlaista osanottomaksua, oletettiin, että väkeä lappaisi tilaisuuteen kuin ”Hurstin” ruokajonoon. Nyt 15 noudatti kutsua. 15 jäi kotiin, mukaan lukien Kimmo. Paikalle tulivat seuran perusaktiivit. 

Aluksi keskusteltiin toimikunnan nimestä. Kun selvisi, että seuran johtokunta ei halua lisätoimikuntia organisaatioonsa, otettiin työotsikoksi ja käsittelyn pohjaksi nimiehdotus; Jokamies Klubi. Se vaikutti hyvältä ja käyttökelpoiselta. Käytin semanttisen puheenvuoron. Totesin, että jokamies on enemmän kuin joka mies. Jokamies ei ole sukupuolisidonnainen. Paloheinässäkin pelataan jokamiesgolfia, jota myös naiset pelaavat. Nimimutustelun yhteydessä Anssi Kosonen keksi nokkelan nimen K-16. Se sai välittömästi paikalla olleen 16 miehen varauksettoman kannatuksen. Jokamies Klubista jäi nimeen k-kirjain.

Kun poika oli saanut nimen, alkoi keskustelu. Petri oli valmistellut hyvän keskustelujäsennyksen. Paljon oli samoja asioita, mitä seuran naistoimikunta tekee. Yhdessä asiassa K-16 poikkeaa siitä.  K-16 on tultava toimeen omilla eväillään. K-16 ei saa rahoitustukea seuralta, koska seuran budjetoidut rahavarat hupenevat nykyisten toimikuntien tukemiseen. Tämä on minun tulkintani. Toivon, että tulkintani on väärä. Vaikka taloudelliset lähtökohdat ovat olemattomat, K-16 ei lannistu. Ideoita hersyi utopismista arkipäivän realismiin. Pannaan hattu kiertämään ja etsitään sponsoreita.

Erilaisia ehdotuksia sateli A-luokan golfmatkailusta, äijägolfista aina sähköiseen kännyköillä tapahtuvaan kaveriseurantaan. Oma ehdotukseni tyrmättiin alkumetreille. Esitin, että K-16 järjestäisi elämys- ja perinnematkan Nietjärvelle, jossa voisimme tutustua kesän 1944 torjuntataistelupaikkaan. Siellä oli mukana 19-vuotias Tor Wikström, seuran 2011 edesmennyt perustajajäsen. Oppaina olisivat reservin prikaatikenraali Finn-Göran Wennström sekä everstit Reijo Kuusisto ja Matti Koskimaa. Matti on sotahistorioitsija ja kirjoittanut Nietjärven torjuntataisteluista kirjan Syväriltä Nietjärvelle. Elämys- ja perinnematka Nietjärvelle merkittiin kuulluksi ja tiedoksi. 

Ajatustenvaihtoa käytiin vilkkaasti mm. siitä, että K-16 ei ikärasismia harjoita. Joten sekä junnut että huru-ukot ovat tervetulleita toimintaan. Sama koskee heitäkin, jotka Kimmo luuli jäävän syrjään toiminnasta. Kukaan ei jää, näin luvattiin. Petri teki merkintöjä ja lupasi laatia ”virallisen”  muistion. Se saanee julkistamispaikan seuran kotisivuilla, vaikka K-16 ei ole seuran toimikunta, vaan jotain siltä väliltä.

Kun oli puheet pidetty, mentiin Evergreenille ja pelattiin ensimmäinen K-16 kisa. Se oli ykkösväylän lähimmäksi lippua kisa. Sen voitti Pekka Romppanen 5,41 metriä tuloksella ja jälkitoimituksena Polarica/Lapin Lihan lahjoittaman pakastetun poropaistin. Anssi voitti pituuslyöntikisan, koska oli ainut, joka draivasi.  Mikäli kisassa olisi palkittu ”bad ball”, olisi sijoitukseni ollut erinomainen. 

Jälkipeli jatkui klubitalolla pidetyssä symposiumissa. Ruokailimme ja kävimme letkeätä keskustelua. Ruokailun aikana jaettiin numeroidut Nallekerhon jäsenkirjat arvotussa järjestyksessä. Jäsenkirjan sisällä on teksti: ”Tämän kortin omistaja on suorittanut Nallekerhon sisäänpääsytehtävät ja on oikeutettu osallistumaan nallekerholaisille tarkoitettuihin kilpailuihin”.

Oliko kukkojuoman syy, koska kirjaamani luettelo jäi klubitalolle?  Olen yrittänyt kadonnutta tuloksetta jäljittää. Toivon hartaasti, että luettelo löytyy. Sen voi toimittaa minulle esimerkiksi kirjattuna kirjeenä, kuriiripostina tai jollain muulla luotettavalla tavalla. Luonnollisesti maksan kohtuulliset kulut ja tarjoan pullon kukkojuomaa. Luettelo on tärkeä, koska ensi vuoden Nalle Challenge Evergreen lyödään jäsennumerojärjestyksessä.  Oli upea tilaisuus. Kaikilla oli mukavaa. Golfissa saa jopa nauraa. Kiitos Petrille ja sponsoreille.   

Matti Hara