Stadin jokamiesgolfia ennen Pahista (1.7.2015)

Vuosi sitten bongasin GolfExpo messuilla Petri ja Jaana Kiikan. Kävin heidän kanssaan mielenkiintoisen muistelukeskustelun. Aloitin golfaamiseni heidän kentällään Laajasalossa 1990-luvun alussa. Se oli siihen aikaan ainut Stadin kenttä, jonne pääsi pelaamaan ilman green cardia. Samoilla messuilla bongasin Golfliiton osastolta Asko Arkkolan, jolle mainitsin Laajasalosta. Kenttä oli tuttu hänellekin, mutta hän ei aloittanut siellä, vaan Kulosaaressa eli Kuliksessa.  

Asko ja Kari Salonen, joista molemmista tuli Suomen mestareita, toimivat koulupoikina 1950-luvun puolessa välissä caddieina eli mailpoikina ”Helsingin herroille ja rouville” Talissa. Siellä he  saattoivat kokeilla pallon lyömistä, mutta eivät pelata kentällä. Niinpä ainut paikka, jonne he saattoivat päästä pelaamaan, oli Kulosaaressa oleva golfkenttä. Sinne he, Karin Vespalla, tsörasivat skulaamaan. Laajasaloa eli Laajista ei vielä silloin ollut ja meillä Pahiksessa heilimöi vain heinä.

Pahiksen terassilta bongasin Cityn senioreita: Juhani Lampisen, Olavi Allanmaan, Juhani Lehden ja Kalervo Ahosen. Ne sittasi siellä, mutta kukaan ei ollut skulannut Kuliksessa. Sitten messiin tuli bamlaamaan ja vetämään siggeä Tellqvistin Kale. Kale tsennasi Kuliksen. Hän oli käynyt skolea Kuliksen yhtiksessä ja muisti, että heidän skolen vieressä oli golfbaana, mutta ei itse siellä ehtinyt skulata. Stadi hääti baanan veg ja pani paikan sileeks, niinku puistoks.

Kale alkoi skulata 1961 Laajiksessa, jonka himasivuilta bluggasin, et Kari Autiokari ja hänen vaimonsa Assi raivasi Laajiksen Aittasaaren rantaniitylle golfbaanan, jonne kuka tahansa stadin kundi tai friidu saattoi mennä skulaamaan.

Kiitin Kalea tiedoista. Lupasin muistuttaa blogissani, että vuosi sitten pelattu ”Kalen senioriskaba” pelataan tänäkin vuonna Kalen nimipäivänä eli syyskuussa. Osallistua siihen voi kuka tahansa Stadissa asuva yli 60-vuotias. Skrivaan asiasta vielä oman puffin, kun ajankohta on lähempänä. Oli kiiruhdettava Jouko Heikuran luo. Oli sovittu, että lähdemme Laajikseen, jossa Jouko ei aiemmin ole käynyt.

Matkalla Laajikseen pyysin Joukoa ajamaan Kulosaaren kautta. Nyt minulla oli niin tarkka paikankuvaus Kulosaaren entisestä golfkentän paikasta, että uskoin sen löytyvän. Itäväylältä leikkasimme Kulosaareen. Pysähdyimme ja otin kuvan paikasta, jossa on ollut Stadin ensimmäinen jokamiesgolfkenttä. Se oli Kulosaarentien ja Marsalkantien väliin jäävän puiston paikalla. 

Pienen kuvaustaukoni jälkeen ajoimme Kulosaaren läpi, tulimme Herttoniemen liittymää, josta käännyimme Laajasaloon. Yritin olla tarkkana, mutta maisema on 1990-luvun alun maisemaan nähden niin muuttunut, että ajatin Joukon Jollakseen. Siellä ystävällinen K-kauppias luotsasi meidät eteenpäin. Vielä kerran oli kysyttävä neuvoa, mutta senkin jälkeen ajoimme sata metriä ohi. Käännyimme takaisin. Nyt onnistui, kun vastaan tuli opastaulu, joka ohjasi meidät viimeinkin golfkentälle.  

Kapeata metsätietä ajoimme vielä jonkin matkaa ennen saapumista golfkentälle. Ihmettelin siinä mielessäni, että onpa itselläni ollut kova into ja hyvä fyysinen kunto, kun näin autolla ajaenkin matka tuntui varsin pitkältä. Silloin ei tuntunut missään. Herttoniemen metroasemalta kuljin bussilla Laajasaloon ja lähin pysäkki ennen kenttä oli runsaan kilometrin päässä.   

Maisema kentällä oli totaalisesti muuttunut. Nätti klubirakennus oli tullut ja paikka oli ikään kuin laajentunut. Jouko luonnehti samaa asiaa sanomalla, että käveleminen kentällä tuntui kuin astelisi yksityisellä kartanon maalla. Jotain samaa tunsin minäkin. 

Kummallakin oli mukana vain yksi maila ja putteri. Jouko pelasi unelmagolfia. Hänellä oli flow. Kuudesta väylästä Jouko avasi ainakin kolme griiniosumalla ja toiset kolme aivan griinien tuntumaan. Jokainen lähestyminen oli birkkupaikka. Oma pelini kulki myös hyvin, vaikka en saanut ainuttakaan griinilähestymistä aikaan.

Kentän kunnostustöissä ollut naishenkilö kehui Joukon upeata avausta vitosväylällä. 111 metriä ja griinille! Varma metrin birkkuputti meni silti paariksi. Nainen tuntui tietävän hyvin kentän asioista, kun Jouko kysäisi kentän mahdollisesta laajentumisesta. Sellaisia suunnitelmia on. Kuutosväylän Jouko taas avasi griinille. Minulta avaus takertui kuusen oksiin. Kakkosella pääsin griinille. Jouko teki parin ja minä bogeyn. Sellaista golfia oli tänään. Ensi viikolla ehkä menemme testaamaan Gumbölen, mutta sehän on jo landegolfia. 

Klubitalon kautta poistuimme Laajasalosta. Siellä kysyin caddielta. Vieläkö Kiikat ovat yrittäjinä kentällä? Kyllä ovat ja nainen, jonka tapasimme huoltotöissä vitosen vieressä, oli Jaana Kiikka. Mieleni teki palata kentälle ja mennä kertomaa, että täytin messuilla vuosi sitten antamani lupaukseni tulla Laajasaloon. Nyt se on kuitenkin tehty. Jätin käynnistäni todisteeksi käyntikorttini caddielle. 

Oli kiva pelata ja reilut toistakymmentä vuotta siitä, kun viimeksi kävin kentällä. Ehkä jotain voisi kehitellä Pahiksen ja Laajiksen välille. Miten olisi triathlon. Etukutonen Laajiksessa ja sieltä fillarilla tai juosten takaysille Pahikseen. Tämä heille, joilla kuntoa riittää. Tämä ei ollut mätäkuun juttu. Se saattaa tulla aikanaan.

Matti Hara