Svedis Ryder Cup (2.10.2015)

Yhdysvaltojen ja Ison Britannian miesammattilaisgolfareiden joukkueet ovat vuodesta 1927 joka toinen vuosi, lukuun ottamatta sotavuosia ja Yhdysvalloissa syyskuun 9. päivän tapausta, pelanneet Ryder Cupin. 

Yhdysvallat dominoi 50 vuotta. Käydyistä 22 kisasta se voitti 19. Kun 1997 Ryderiä alettiin pelata Yhdysvaltojen ja Euroopan välisenä otteluna, kisa muuttui tasaväkiseksi. Nyt 18 pelatuista kisoista Eurooppa on 11 kertaa selviytynyt voittajaksi. Viimeinen voitto on vuodelta 2014.   

1990 Ryder Cupin rinnalle nousi Solheim Cup. Se on Yhdysvaltojen ja Euroopan naisammattilaisgolfareiden ”Ryder Cup”. Kun miesten kisa pelataan parillisina vuosina, naiset kisaavat parittomina. 

Yhdysvaltojen naiset ovat käydyistä Solheimeistä voittanut yhdeksän ja Euroopan naiset kolme. Tämän vuoden Solheim pelattiin Saksassa ja Yhdysvallat voitti kisan yhdellä pisteellä.

Sekä miesten Ryder että Naisten Solheim ovat eräänlaisia golfin pr-tilaisuuksia. Niissä maailman huiput tapaavat toisiaan ja eivätkä pelaa rahasta. Joku ammattilaista saa kunniatehtävän toimia kapteenina. Pelaajien valinta joukkueisiin on kimurantti. Yhdysvalloilla ja Euroopalla ovat omat ja toisistaan poikkeavat valintakriteerit. Koko valintaprosessissa on kaikkein olennaisinta, että kutsu ja pääsy joukkueeseen on suuri kunnia. 

Rydereitä ja Solheimia vastaavia golfpippaloita ja Rydereitä on soveltaen järjestetty myös amatöörien välillä, ja tuulahdus henkii jo meillä Svediksessä. Kenttämme head pro Hanna Teerijoki kehitteli meille ikioman Ryderin. Se on miesten Ryder Cupin ja naisten Solheim Cupin synteesi. Svedis Ryder Cup on tasa-arvoasioissa yksi vallankumouksellisimpia. Svediksen RyderCup on naisten ja miesten välinen kisa. Hanna on muokannut säännöt sellaisiksi, että niissä otetaan huomioon iän ja sukupuolen vaikutus. 

Naisten kapteenina toimii Hanna ja miesten joukkueessa Anssi Kosonen. Kisa pyörähti käyntiin kuluvalla viikolla kaksinpeleinä. Pareina ovat:  

Leena Pakkanen-Matti Hara
Minna Aaltonen-Tapani Lehikoinen
Eeva Määttänen-Jouni Kareinen
Jaana Lindström-Jani Vaskola
Eeva Määttänen-Petri Mildh
Leena Tillgren-Timo Kallinen
Liisa Jokitalo-Jukka Pöntinen
Lea Seppänen-Juhani Ihalainen
Anna Aaltio-Ali Lindström
Kaarina Salomaa-Sami Ehrling
Taina Wegelius-Timo Laine
Jaana Tommiska-Hannu Kuittinen
Jaana Lindström-Jussi Rokka

Perjantaina (2.10), kun tätä kirjoitan, muutama pari on pelaamatta ja tilanne on tasan. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että sunnuntaista(4.9) tulee tosi jännittävä pelipäivä, kun fourballit ja foursomet pelataan. Joukkueet kaipaavat kannustusta, joten sunnuntaina joukolla Svedikseen.

Matti Hara