Tein eaglen flowssa!

Eagleni syntyi syntymäpäiväni jälkeisenä päivänä (27.5) kotikenttämme kauneimmalla väylällä, kasilla. Seuramme jäsenOlavi Allanmaa on todistusvelvollinen, koska vaatimattomana henkilönä olisin kätkenyt onneni vain omaan sydämeeni, mutta kierroksemme jälkeen hän mainitsi eagleni ykkösen avauspaikalla lähtövuoroaan odottaville seuramme jäsenille. Tämä riitti. He suorastaan vaativat kolumnin kirjoittamista. Lupasin harkita asiaa, koska nyt tiedän, miltä pelaaminen tuntuu flowssa. En uskonut todeksi, että olen golfurallani saavuttanut vaiheen, josta uusin valmennustietous käyttää termiä flow. 

Flow on psykologi Mihaly Csikszentmihalyin luoma käsite, joka kuvaa yksilön syventymistä tehtävään. Flow-tilassa syventyminen on niin täydellistä, että tietoisuus tehtävän ulkopuolisista asioista katoaa ja tehtävän suoritus etenee omalla painollaan kuin ”virta”. Sen vastakohtaa Csikszentmihalyi kutsuu psyykkiseksi entropiaksi. Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Flow lisää psyyken sisäistä vahvuutta ja kompleksisuutta ihmisen saadessa todellisuuskuvansa järjestykseen ja hallintaan. Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut ko. aktiviteettiin. 

Csikszentmihalyi on tutkimuksissaan todennut ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään (ks.lisää Wikipedia) Ajastaan jälkeen jääneessä golfkirjallisuudessa mainitaan ”rutiineista”, mutta ”flow” on paljon enemmän. Se on henkilön aivoissa esiintyvän hormoneja tai välittäjäaineita stimuloivien reseptoreiden endorfiininen tila, jonka yhteydessä henkilö hurmioituu, menettää ajan sekä paikan tajun. Se on henkisen, fyysisen ja sosiaalisen nykyvalmentautumisen synteesi. 

Ellei henkilö kykene saavuttamaan flowta, hänestä ei kehity huippu-urheilijaa. Kovalla harjoittelulla hänestä voi kylläkin tulla keskinkertaisuus. Harjoittelu on kuitenkin välttämätön ehto ja edellytys päästä flow-tilaan. Erehdysten välttämiseksi on syytä todeta, että ”flowlla” ei ole mitään tekemistä markkinoilla olevan samanniminen piristejuoman kanssa. Sitä en ole maistanut. Tiedän, että Minni ja Golfliitto ovat juomaa suositelleet ja on sitä ollut klubillamme myynnissä.

Omaa flowta edelsi asioita, jotka on syytä kirjata. Jo aamulla ennen kuutta minulla oli jokin outo aavistus ja tunne, kun olin ulkoiluttamassa tiibetiläistä luostarikoiraamme Kirppua. Nautin aamiaisen ja odotin malttamattomana pääsyä kentälle. Kun en omista autoa enkä tänä aamuna tavannut koiralenkillä naapuriani Wermudsenin Maijaa, jolta olisin saanut liftikyydin kentälle, minun oli lähdettävä julkisilla kulkuvälineillä.

Jokerilinja 550 bussin ikkunasta totesin Oulunkylässä syntymäkotini kohdalla, että tuomen kukinta oli viimeisillään. Vitivalkoiset kukat nuokkuivat kuivuudesta. Joihinkin kukkiin oli tullut jo ripaus ruskehtavaa väriä. Saavuttuani kentälle aurinko teki uljasta nousua Torpparinmäen takana. Rentukat Näsiojan reunassa ilkkuivat kullankeltaisine kasvoineen.Hannan ja Joukon istuttama tammi terassin vieressä hieroi silmiään. Kenttä oli kaikkien aikojen parhaassa alkukesän kunnossa.

Kasiväylä odotti minua ja minä avausta. Mentaalisesti olin valmis ja flow päällä. Mieleni oli rento. Otin ajurini käteen. Kertasin mielessäni swingin 120 vaihetta ja annoin palaa. Pallo lensi hiekkaesteen vasemmalta puolelta ja laskeutui satasen punaisen lätkän kohdalle. Pallo lepäsi hyvin. Se oli muutaman metrin katse-etäisyydellä sotiemme veteraanin, Nietjärven torjuntataistelijan ja seuramme kunniajäsen varatuomari Tor Wikström istuttamasta tammesta, jonkaAnna toi kotipihaltaan. 

Muistin syksyisen sateisen istuttamistilaisuudessa ja miten Tor toivoi, että jälkipolvet muistaisivat heitä, jotka aikoinaan lapsenkasvoisina nuorina naisina ja miehinä pitivät huolen siitä, että Suomi säilytti itsenäisyyden. Vaihdoin seniiliseiskan rautaseiskaan. Kevyellä swingillä pallo ylitti vesiesteen, putosi jyrkästi alas ja katosi näkyvistä. Kun en kuullut loiskahdusta, olin varma, että pallo oli penkan takana ja out-of-bounds. Pallo oli kuitenkin reiässä. Ensimmäinen eagleni oli tosiasia. 

Murhetta tunnen yhdessä asiassa. Torin kaksi vuotta istuttama tammi on kuivunut. Mielestäni veteraanitammella pitää olla paikka kentällä. Niinpä tulen kokoamaan ryhmän arvovaltaisista henkilöistä ja tulemme esittämään yhtiölle, että se antaisi luvan ja tukensa veteraanitammen uudelle istuttamiselle. Yhtiön suostuttua pyydämme uuden kentän (Paloheinä New Course) suunnittelijalta Lassi Pekka Tilanderilta pyydämme paikkamäärityksen veteraanitammelle.

Koska tammen istuttaminen tarvitsee kaupungin poliittisen ja virkamieshallinnon varauksettoman hyväksymisen, tämä tullaan hankkimaan. Uskon, että onnistumme. Onnistuihan aikoinaan Kiinan YK:n jäsenyyskin minulta. Tämä on vähintä, mitä voin tehdä. Omistan eagleni sotiemme veteraaneille ja henkilöinä Torille sekä rakkaalle vaimolleni, jonka kannustavaa tukea eagleni ei olisi koskaan toteutunut.

Matti Hara