The Open (22.7.2016)

145. The Open pelattiin viikko sitten legendaarisella St. Andrewsin kentällä. Kotisuosikki Colin Montgomerie avasi kisan, josta tuli jännitystrilleri ja maailman parasta urheiluviihdettä. Jo ensimmäisenä päivänä seurasin Myllikan putkiremppaevakkoasunnossa, onnistuuko USA:n kestosuosikki Phil Mickelson rikkomaan kenttäennätyksen. Ei onnistunut. Viimeinen putti jäi muutamaan senttiin. Tuloksella 63 hän joutui jakamaan toisten kanssa ennätystulosta mm. Rory McIllroyn kanssa. Harmi ja ei harmita. Golfissa kahden ja puolen sadan avaus on yhtä huono kuin reillä roikkumaan jäänyt putti. Jännitys säilyi loppuun saakka.

Toisena päivänä alkupäänlähtijät joutuivat taistelemaan vetisissä ja tuulisissa olosuhteissa. Eikä ollut helppoa. Ken on käynyt St. Andrewsissa, on havainnut, että mereltä puhalteleva tuuli on todellinen haaste ja haitta. Itse olen pari kertaa tallustellut kentällä ja kummallakin kerralla puhalteli melkoinen puhuri. Syytä täsmentää. En pelannut, vaan vaimoni kanssa olin varhaisella aamukävelyllä kentällä, emmekä olleet ainoita. Pari koiran ulkoiluttajaa oli samoilla asioilla. Näin voi menetellä kunnallisella golfkentällä. 

Vasuri Phil piti pintansa toisenakin pelipäivänä. Tulos oli 69. Tämä alkoi enteillä, että voittaja oli selvä. Tosin Ruotsin Henrik Stenson puhalteli niskaan, mutta tuskin kukaan uskoi häntä Philin uhkaajaksi. Phil on sen verran monissa keitoksissa keitetty konkari, että lopulta vetää henkiset valttikortit esille.

Viimeinen päivä olikin todellista golfviihdettä. Henrik pani kampoihin. Johto vaihteli lähes loppuun. Yhdessä vaiheessa Henrik oli jopa päästä parin lyönnin karkumatkalla, mutta tässäpä Phil löi ja kuittasi uskomattoman lähestymisen eaglella. 

Historiallinen kaksinkamppailu ratkesi vasta 15. väylällä. Henrik pääsi kahden lyönnin karkumatkalle ja 18. väylän birkun jälkeen, Henrik Stensonin nimi saatettiin kaivertaa ensimmäisenä ruotsalaisena kiertopalkintoon. Viimeisellä kierroksella Henrikin tulos myös sivusi kenttäennätystä. Henrikin voitonarvoa lisää se, että hän on ensimmäinen ruotsalainen Major-voittaja. Grattis.

Ensi vuoden The Open pelataan heinäkuussa Luoteis-Englannissa Royal Birkdalen linskentällä. Syntyykö samanlainen trilleri kuin tällä kerralla ja onko joku suomalainen tekemässä vastaavan yllätyksen kuin Henrik teki Philille? Mikko Ilonen on ainakin kerran voittanut Henrik Stensonin.         

Matti Hara