Tuo kaverisi golfaamaan!

Suomen Golfliitto ja Golflehti avasivat kesäkuun kolmantena (3.6.2013) Paloheinässä valtakunnallisen viikkotapahtuman. Teemaksi oli mietitty: Tuo kaveri golfaamaan. Vetoomus toteutui. Iltapäivän aikana solui jatkuvana virtana uteliasta väkeä kentälle. Aika moni tulijoista tarttui elämässään ensimmäisen kerran golfmailaan. Uskon, että osa jäi jopa koukkuun.

Oma tapahtumapäiväni vietto alkoi jo Hakaniemen metroaseman välitasanteella. Silmäni iski mainokseen, jolla onniteltiin Mikkoa. Oliko se ilmestynyt sinne Mikko Ilosen edellisen päivän Tukholman golfturnauksen voiton johdosta, tästä en ole varma. Mikäli oli, se oli kiitettävää reagointia.

Puolessa tunnissa olin kentällä. Tyhjältä näytti vielä kello 13 jälkeen. Mainokset oli levitetty. Golfzilla nökötti rangella yksinään. Anna Fagerholm viritteli makkaragrilliä. Lasse Carlsson katseli huolestuneena siihen suuntaan, josta väkeä pitäisi vähitellen ilmaantua ja alkoihan sitä tulla. Nappulat lopettivat leirikoulunsa.

Mielestäni yhtiön yleisöarvio on alakanttiin. Samaan aikaan kyllä saattoi olla satakunta ihmistä, mutta vaihtuvuus oli suuri. Mieluummin voisi puhua sadoista kävijöistä. Entisenä Yleisradion tapahtuma- ja toriselostajana luotan omaan arviooni.

Tähtijuontaja ja tv:stä tuttu Matti Eve avasi tilaisuuden tasan kello 14. Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi kertoi heti avauksessa viikon tavoitteista. Petri tietenkin mainitsi Mikko Ilosen, mutta hientunteisesti ei todennut, että Ilonen rynkytti ja nöyryytti koko Ruotsin tähtikaartin. Mielestäni hän olisi voinut sen tehdä. Ruotsalaiset olisivat hehkuttaneet, jos Ilonen olisi pudonnut ruotsalaisen tai ruotsalaisten taakse. Tämä on pelinhenki Ruotsin ja Suomen välisissä kohtaamisissa.

Englanninkielinen selostajakaan ei edellisenä päivänä oikein tahtonut uskoa Mikon voittoon. Lopulta hän suorastaan hekumoi, oli transsissa ja ylisti Mikon järkevää pelaamista. Itse jännitin niin, että rohkenin katsoa vain viimeisen päivän kahden viimeisen väylän pelaamisen. Voitto ei vielä siinä vaiheessa ollut kirkossa kuulutettu. Ei olisi muuta tarvittu kuin pari kertaa veteen tai ulos väylältä, voitto olisi karannut naapuriin. Onneksi ei.

Monet muistavat, että Mikko Ilonen oli avaamassa Evergreenin. Niinpä uskoin huhuun, että Golfliiton lähetystö lennättää Mikon, hänen vaimonsa ja Eino-pojan Paloheinään. Se olisi ollut tosi yllätys. Kun saavuin kentälle, siellä liikkui edelleen sitkeästi tämänkaltainen huhu.

Pari päivää ennen tapahtumaa myös huhuiltiin, mutta toisista henkilöistä. Joko urheiluministeri Paavo Arhinmäki tai tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulevat avaamaan tapahtumaviikon. Eivät kumpikaan tulleet, mutta hirmudraivaaja Janos Uotila tuli ja hurmasi 450 metrin lyönneillä yleisön. Ennen Uotilan esitystä, tilaisuudessa tarjottiin muuta.

Matti Eve jututti mm. Mikaela Ingbergiä, joka lupasi tällä kaudella kiertää parikymmentä kierrosta. Vuosi sitten golfaaminen jäi hänellä vähän yli kymmeneen. Paloheinän golfopettajat antoivat joukko-opetusta. Seuran puheenjohtaja Minna Hyrske kierteli seuran runsaslukuisen talkooväen parissa. Kaikkien nimiä en ryhdy luettelemaan, koska joku jää varmasti pois. Sen totean, että E-Golf toimikunnan puheenjohtaja Nina Hemming, iloitsi, että sai tavata Minnan. Nina sanoi, että Minna sai ”kasvot”.

Johtokunnan jäsenistä Hanna Teerijoki opetti ja Hannu Jorasmaa heittäytyi lapsenmieliseksi, meni nappuloiden joukkoon ja yritti saada birdiepallon Golfzillan suuhun. Ei onnistunut. Yritys oli hyvä. Jani Vaskola oli töissä.

Janos Uotila oli odotettu esiintyjä. On miehessä raamia. Hänen lyöntitekniikkansa ja mailasortimenttinsa ei sovi klubipelaajille. Tästä hän itsekin varoitti. Tulipa mieleeni edesmenneen puolustusvoiman komentajan ja innokkaan golfarin kenraali Lauri Sutelan sanonta: ”Ne ovat eri ihmiset, joille hurrataan avauksissa kuin palkintopallilla.”

Vanhat, nuoret ja lapset kohtasivat. Päivä oli onnistunut. Seuraavassa kuvasatoa.

Matti Hara