Ukkosta ilmassa (27.07.2014)

Pakkasen Leena kirjoitti blogissaan Pahiksen ukkosmyräkästä. Siellä ryskyi, salamat leiskuivat ja vettä tuli ryöpyllä.  Samaan aikaan täällä idässä, Kondiksessa, aurinko helotti sinitaivaalta. Olin koiramme kanssa lenkillä. Seurasin pohjoisesta lähestyvää samaa ukkosrintamaa, josta Leena kirjoitti. 

Rintama tuli meitä kohti, mutta sitten leikkasi ohi. Harmittelin. Olisi voinut tulla. Ukkonen olisi helpottanut painostavaa säätä. Luontokin kaipaa vettä.  Totesin, että saattaa silti mennä Pahikseen. Sielläkään sade ei olisi pahitteeksi. Kun kolme viikkoa sitten oli viimeksi kentällä, jo silloin karheikkojen ulkopuolella halkeileva savipohja alkoi näkyä. Soitin ukkosmyräkän jälkeen kentälle ja tilanne oli ollut juuri sellainen, minkä Leena blogissaan kuvasi.  

Leena on mielestäni aivan oikeassa. Harvoin ukkosrintama ylittää vesistön ja tässä tapauksessa Vantaan.  Olen vuosia olen seurannut Pahiksen saderintamien liikkeitä, se jälleen se tapahtui.  Rintama ylitti Vantaan ja sitä ennen Järvenpään pohjoispuolella olevan itälänsisuuntaisen voimalinjan. Useimmiten rintama liippaa Tuusulan tien itäpuolelta. Silloin kysymyksessä ei ole ukkosrintama, vaan aivan tavallinen saderintama.

Omassa blogissani 15.7. mainitsin Salon Seudun Sanomien päätoimittajan ukkoskokemuksesta, kun salama löi kirkkaalta taivaalta. Nyt tämän ukkosrintaman kohdalla kävi samalla tavalla. Kun seurasin rintaman kulkua ja olin vakuuttunut, että se menee ohi, pamahti samassa rajusti. En huomannut salamaniskua.  Räjähdys oli tosi kova ja tuli läheisen talon taa.  Tässä toteutui sanonta: se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Pelästyin pahemman kerran. 

Ei ole syytä väheksyä ukkosta. Golfliitto ja Ilmatieteen laitos ovat yhteisesti laatineet yksityiskohtaiset suojautumis- ja varo-ohjeet ukkossäihin. Tämä on hyvä asia. Kaikki neuvot olivat perusteltuja ja tarkoitettu noudatettaviksi. Mielestäni ohjeissa olisi voinut suositella sääennusteiden ennakkotarkkailemista. Mikäli ennuste povaa ukkosrintaman tuloa, silloin voisi jopa jättää pelaamisen sillä kertaa väliin. On syytä muistaa silloin aikavarauksen peruuttaminen kuten muulloinkin, kun ei käytä pelivarausta.

Jonkinlaiseksi blogin kevennykseksi päättyneelle naisten viikolle ja mätäkuulle, poimin Golfliiton ja Ilmatieteen laitoksen varo-ohjeista, ettei saa mennä pitämään sadetta puun alle, vaan on mentävä puun pituuden verran siitä poispäin. 

Partiopojan käsikirjastani katsoin ohjeen, miten arvioidaan puun pituus. Puun juurelta askelletaan noin kymmenen metrin päähän, pystytetään metrin pituinen keppi (vrt. golfmaila), asetutaan makuulle ja edetään ryömien kepistä niin pitkälle, että katselinja (silmä, kepinpää ja puun latva) kohtaavat. Näin muodostuu kaksi yhteneväistä suorakulmaista kolmiota, ja Pythagoraan lausetta soveltaen, saadaan puun pituus kätevästi määritellyksi. Kun se on tehty, askelletaan puun luota saadun metrimäärän verran poispäin ja käydään sadeasu päällä makuulle odottamaan, että ukkosrintama menee ohi. On syytä muistaa, että bagiä, sateenvarjoa ja kärryä ei oteta makuupaikalle mukaan. Mikäli hiekkaeste sattuu olemaan lähellä, sinne voi mennä makaamaan.   

Ensi perjantaina 2. elokuuta on kentällä kisa, jolla tuetaan tulevan Lasten sairaalan rakentamista. Lähden mukaan, mikäli toivun kihdistäni siihen mennessä ja mikäli mukaan vielä mahtuu. Itse joka tapauksessa maksan osanottomaksun lahjoitustilille. Kisan luonteesta johtuen ehdotan, että palkinnot arvotaan, mikäli edes palkintoja jaetaan. Hyvä mieli on paras palkinto.

Matti Hara


Liity HIFK Golfin jäseneksi 2020: aikuiset 69 €, junnut 50 €

Liity HIFK Golfin jäseneksi 2020, saat lisäetuna rajoittamattoman pelioikeuden Paloheinän Evergreen-kentälle (par 3) koko kaudeksi. Jäsenmaksu aikuisilta 69 €, junnuilta 50 €, ei liittymismaksua. Myös kaukojäsenet tervetulleita!

Dösällä golfaamaan: HIFK Golfin junnutreenit läpi koko kesän

HIFK Golfin junnutreenejä järjestetään läpi kesän viiden kuukauden ajan ma- ja to-iltaisin, pelitreenejä kentällä keskiviikkoisin. Hinta vain 150 €, sisältää varusteiden lainan, HIFK Golfin jäsenyyden ja vakuutukset. Voit osallistua aina kun sinulle sopii, myös aloittelijat tervetulleita!


Kaikille avoimet ryhmätreenit kolmesti viikossa

Paloheinä Golf järjestää tunnin pituisia ryhmätreenejä kolmesti viikossa läpi kesän. Hanna Teerijoki (PGA) tai hänen opetustiiminsä jäsen vetää treenejä päämääränä parantaa osallistujien golftaitoja kokonaisvaltaisesti. Treenit iltaisin ma, ke ja to. Kertahinta 15 €.

Arkajalkalähtöjä joka aamu Paloheinän Isolla Ysillä

Jos aristelet pelaamista muiden seurassa tai haluat varmistaa yksityisyytesi, voit varata aamulähdön ennen kello kahdeksaa kahdelle tai kolmelle. Maksat 26 €/pelaaja, mutta sinun ei tarvitse lyödä palloa tuntemattomien seurassa. Soita 010 292 7060.


Usuta golfkärpänen kimppuun: yllätä lahjakortilla 2019

Haluatko, että kaverisi tai perheenjäsenesi alkaa pelata golfia kaudella 2019? Haluaisitko antaa lahjaksi ystävällesi green card -kurssin, yksityisopetusta, pelikierroksia tai rangekortin, jolle on ladattu palloja? Paloheinä Golf on kävijämääriltään Suomen suosituin.

”Nämä golfoppaat kannattaa hankkia heti ja empimättä”

Golfkouluttaja ja ammattivalmentaja Hanna Teerijoen (PGA) suositut golfoppaat Puhdas osuma rautamailoilla (Gummerus) ja Puhdas osuma puumailoilla (Gummerus) ovat saatavilla Paloheinän tiskiltä hintaan 25 €, molemmat kirjat yhteishintaan 40 €


Yhteistyössä

  • *
  • *
  • *
  • *
  • *

maksutavat